Sunday, 26 February 2012

alhamdulillah, He paid me cash =)

first thing first, let me express my deepest gratitude to Allah SWT, for all the blessings that He gave me. terima kasih Ya Rahman, Ya Rahim, all those things that happened, were seriously beyond my expectations.

tadi, as what ive told you, saya ade presentation thesis. chuaknya Masya Allah, tuhan je tau. smlm tak dapat tdo nyenyak, asyik terbangun-bangun, sampai mimpi pun mimpi thesis. malam smlm resah gile, tapi i tried my best to stay focus, saya wat flashcards, tulis cantek2 untuk apa yang saya nak ckp ms present thesis tuh nanti. hee!

mine was scheduled at 10am, tapi just to be safe, saya ngan my other housemate yang present hari ni jugak, mas, kitorg gerak awal, around 830 mcm tuh dah pegi. hee. sampai campus, jumpe few malaysians yang lain, sbb rini ramai gak student malaysia yang present thesis masing2.

tell u what, sepanjang tuh sgtlah x senang duduk. haha. oh yeeee, nak cite alkisah saya tuck in baju, masa pagi2 tadi gosok baju, baru pasan rupenye kemeja putih sy turun warna *facepalm* tahu x chuak die mcm mana? tapi seb bek ade kat bagian lengan, so i fold my sleeves and kat bhgn bwh tuh i decided to tuck in. x selesa of course tuck in, but xnaklah nampak comot sgt, so takesalah. wat muka yakin jela, xnak serabutkan mind pasal baju ni. hee!

mmg berjalan mundar mandir. pastu nak plak jumpe senior, yang masa die present thesis die, die dapat lecturer mmg sama ngan lecturer yang saya dapat. dia chuakkan kottttttttt! grrr! dia kata lecturer tuh suke gile tanya soalan, dekat 20 soalan lah apelah, and bile x dpt jawab, die tend to naik suara and whatsoever, mmg makin kencang ah jantung ni berdegup.

and boleh plak, tbe2 tengah2 prepare smbil bertenang tuh, tergerak hati nak pegi library, nak revise a bit pasal vertical dimension, sbb dlm thesis saya ade sentuh pasal menda tuh. so lari sat p library and did some revisions there, tapi paham2 lah, dah chuak, otak x boleh nak digest sgt.

10 am, bismillahitawakkaltua'lallah, saya melangkah masuk dalam ruang 401, utk present. masa nak set up powerpoints, haihhh, laptop plak buat mslh, gelabah kejap lah nak pegi cari laptop spe nak pinjam, luckily iqa bawak.

so here we go, dengan lafaz bismillahirrahmanirrahim, saya start present thesis sy. haha. first tuh, pegang mic menggeletar okie! haha! tapi makin lama, makin tenang, tho cm biasa, bahasa sy rojak habes. english, indo, malay. sume ada! haha. and guess i talked way too much, but better than yesterday, and settled.

" sekian sahaja presentasi dari saya. jika ada sebarang soalan, dipersilakan. segala kritik dan saran, amat saya harapkan dari dosen sekalian untuk perbaikan skripsi saya"

and i inhaaaaaaaleddd deep, ready to be showered with their questions. tapi i said to myself, no matter what, just smile and tolonglah jangan blank. and ya Allah, seriously, their responses were something that i never expected, they were so interested in my topic. tho they did say that my topic went off a bit, more to operative dentistry rather than prostho, but somehow the new technique that ive been promoting is something very interesting. 

yes, i did wrote about a new way nak treat kes erosion pada gigi yang sangat parah. so instead of dorg tanya, dorg banyak mintak dijelaskan. and plg bersyukurrrr sangat, hati yang tergerak nak pegi library revised tu, sumenye ditanya oleh dorg. hihi. happy gila, thank you Allah untuk petunjuk tuh =) and my lecturer pembimbing adalah sgt2 membantu. dorg tanya about 10 questions and sked for some further explainations, and last words from them are :

"saya sangat tertarik dengan skripsi (thesis) kamu. 
bagus, kamu kelihatan sgt menguasai bahan.
so, ade beberapa sedikit yang perlu dibetulkan, bahasa especially.
and please, utk simpanan personal saya, 
nanti setelah perbaikan, sy nak one copy"

apa yang lebih membahagiakan, bile lecturer yang paling ko gerun said that to you. means he is really2 interested. alhamdulillah, sy bergenang sgt dgr all the positive response and saya nampak lecturer pembimbing saya pun sgt berpuas hati, she smiled all the way. hee!

saya mintak diri and say thanks for quite a number and, the moment i stepped out from the room, air mata saya mengalir. sebak. REALLY, ALLAH HAD PAID ME CASH. semua ni betul2 di luar jangkaan, Allah permudahkan segalanya. dari awl proses nak siapkan, masa lecturer refused to proceed dgn skripsi saya, and im almost give up ape sume, but i put all the trust in Allah and have faith in His willpowers, Alhamdulillah, hari ni Allah tunjukkan kekuasaanNya =)

memang masa tuh cari my housemate and friends yang ade kat luar tuh, cakap sgt bersyukur2. sbb dorg sume tau, i dun really have enough time to revise and everything, sbb saya siap sgt lambat dengan mcm2 masalahnya. and they were very happy for me. the same goes to my housemate, she even got an A for her thesis dah, mine, my lecturer tak btau plak. huu. but doc ade jumpa saya before she went down to her room, she said, she was very proud of my hardworks and my presentation. bahagia sgt dgr dia ckp mcm tuh, at least dia nampak hardworks saya. heeeeeee!

called my mum, and dia pun nangis sama dlm phone. dia kata smlm dia pun x boleh tido, sbb for all these while, mmg mengadu kat umi je. risau sgt. sbb buat dalam keadaan tergesa2, dgn mcm2 halangan, tapi umi kata umi bersyukur sgt, at last, kakak mampu graduate. umi abah sume x berhenti2 doakan kakak, sbb kitorg tau kakak sgt2 teruji ksbrn dengan karenah lecturer yang mcm2 and kakak sakit ape sume, tapi Allah tuh Maha Adil kak, utk sume effort kakak, Allah balas. memang lagi mengalir lah air mata. sbb i do feel the same too. thank you a lot my dear family members for all the doas, Allah je yang mampu balas =)

now, gelaran Sarjana Kedokteran Gigi dah jadi milik saya, and im now eligible to enter my clinical years march ni. graduation ceremony will be held somewhere in April, and my family will be coming here to celebrate. yayyy! sbb sini system die, grad theory years, then baru boleh masuk clinic. and grad theory years tuh lagi dibuat besar-besaran dibanding dgn masa sumpah doc, untuk gelaran dentist nnt. hee. 

but the most important thing of all, jauh skali niat di dalam hati nak show off atau apa, tapi just for the sake of sharing, kali ni, Allah betul-betul tunjukkan kekuasaanNya pada saya bila saya letakkan sepenuh harapan saya hanya padaNya. agaknya, inilah hikmah kenapa Allah uji saya mcm ni, supaya at the end of the day, saya blajar bahawa usaha kita tuh dinilai oleh Dia and dia akan beri ganjaran yang setimpal. Allah always knows best. with all the strengths and patience that He had gave, finally i can graduate sama dgn yang lain and semua ni saya hadiahkan untuk umi and abah. maybe my pointer x setinggi org lain, but i promised in my clinical years, ill do my best, insya Allah =)

so syazu and tirah, who will sit for their presentations on this monday and tuesday, all the best. trust me, semuanya akan okay. my prayers are all with you =)



masa ni baru nak keluar rumah, nampak x muka kelat2 sorang2 tuh? =P


send gambar ni pagi2 buta kat abah, haha! pastu abah cakap, 
"good luck! abah doa sumenye okay, tapi nape kakak pakai bendera indonesia? bendera malaysia mana?"
haha! dah syarat dia abah, nak wat cane =D


hee. masing2 punya cara berbeza untuk relaxkan hati yang gemuruh. ada yang bergambar, ada yang study, last minute touch up. hee!


gambar ni betul2 amik lepas settle present. heeeeee! nampak x kadar senyuman tuh dah semakin lebar dan bahagia. azab dah lepas lah kununnya. hihi.


lan, mas and me. we're done! alhamdulillah =)

till then. sorry panjang sgt, excited nak cite! ngehngeh. goodnite people. much love.

7 comments:

anak abah said...

cngratulations yana..!!

ynamran said...

thank you Ale, thanks sbb being very helpful jugak =)

.nana. said...

awhhhh congratulation sisssss! :D im happy for ya. alhamdulillah ya Rabb.

ynamran said...

thank you dear, akak pun happy gile. x sangka, kuasa Allah semuanya =)

NadhirahAhmadTarmizi said...

congrats yana..heppi bace post nih..

amirah amir :) said...

congrats kak yanaa :D

ynamran said...

thank youuuu koranggggg :))))