Friday, 23 March 2012

today is hari nyepi in indonesia :)

assalamualaikum :)

hari nyepi ape eh? to be honest saya sendiri pun tatau in details, but from what i know a bit when i was in Bali, hari nyepi ni disambut scr besar-besaran oleh org dekat Bali. they will be like all sunyi sepi, they cant even turn on the tv, for one period of time, they cant even turn on the lights, azan pun untuk hari ni takleh dilaungkan, even ambulance pun tak boleh bergerak pakai siren. hee. so tuhla kot. hari nyepi is hari sunyi sepi.

anyway, sorry last few entries mcm bodo je emo2. my emotions arent at its stable conditions, sometimes it fluctuates here and there. but still im fine, alhamdulillah.

and this time im all excited to share with you guys about my clinical's life! hee :D

as ive told you before, now im in my periodontics and paediatric dentistry's cycle. pasal perio rsenye for now i just can say what i did is just scaling, since i have to complete 7 requirements first for scaling, then only i can proceed to cases solving. and rsenye for first case nak amik psl gingivitis kot. tataulah, later nnt we talk about that okie?

for pedo, yesterday was the first day i dealed with my first patient. named ayu, age 7. owh nak cerita dulu psl nak cari patient. ya Allah, seriously, nak cari patient sangatlah susah. nak convince budak2. aiyoo. kena pancing dengan macam2. now, almost every evening ill be wandering around my neighbourhood area cari patient. mcm ala2 'jalan-jalan cari patient'. ha cmtuhla. asal jumpe group of kids je, tarik nafas dalam2, dr jauh dah sengih dah nak buat muka konon approachable kakak mithali. haha.

ade one time tuh, i went to approach this group of children, tengah main badminton. masa mula2 they saw me coming, sume okay je duk gelak2 lah apelah. then as i reached near to them :

"hello adik. adik, kaka mahasiswa moestopo, kaka lagi nyari pasien untuk praktek kaka di kampus. kaka butuh pasien anak ni, bisa ga kaka liat giginya? bagus ga? atau ada ga syiapa2 yang sedang sakit gigi, mau giginya ditambal atau dicabut? yuk, tunjukin ke kaka"

:)))))))))))))))))))

haaa, lebar mcm tuh saya senyum :P muka friendly abes ah, taulah kan, muka saya dah memang sedia muka kerek, so berusaha dengan sehabis baik lah nak wat muke friendly, biar budak2 ni tak takot. korg faham kot kan ayat atas tuh? yg penting kaka tuh bukan pemain bola, it stands for kakak :P

and the moment i finished saying those ayat yang saya akan ulang to every group of children yang saya jumpe, dr yang tengah tergelak sakan, luas2, ha amik, sume katup mulut! haha. serapat-rapatnyaaaaaaaa! :DD aduyai, and that moment mesti gelak gile dalam hati. so masuk plak part pujuk memujuk. pujuk itu ini, beria2, and so far i can say, sumenye berjaya. at least if i cant get them to bring to my campus, at least pujukan saya boleh lah buat dorg bukak mulut so that i can check.

the problem is that, nak cari patient yang menepati citarasa lecturer saya. aduhai susahlaaaaa. stress pun ade. nak dalam satu mulut, ade 5 gigi yang ade different cases. tuh yang payah. and kdg2 dah convince2 bila dorg bukak mulut, actually x teruk sgt pun gigi, so just pancing dorg dtg jela, ajar kan cara nak berus gigi :)

oh berus gigi sini panggil sikat gigi okay :P and ubat gigi they called as odol. hihi.

okay back to my patient, smlm bawak lah ayu, nak amik status all her teeth. umur 7, semuanya masih gigi susu lah, except for first molar dah ade and incisive. beramik, berjemput, berhantar, berpulang. haa. ayattt :P sini mmg dah mcm culture kot, kitorg kena tatang2 patient tuh, or else susah sgt nak dpt dorg dtg, but luckily ayu is a one nice girl. i need to keep this girl for about several times, nak suh die dtg for status, treatment and what not. aihh. kesian pun ade. masa tengah duk check2 gigi die, dr mula2 being so cooperative, tibe2 ade one time tuh, die chuak. nangis, nak balik, tamo dah kena check.

okay, ms tuh i panicked gile. seriously. so keluarlah pulak ilmu memujuk yang lebih personal. bagilah minum air susu, janji belikan itu ini, tutup lampu dental chair sume taknak bagi die gemuruh. pujuk lama jugaklah. berborak kejap ngan die, sbb agaknye die gemuruh bile dgr bunyi handpiece. siap cakap, kalo ayu tak dtg, nnt kakak kena pecat. haha. tapi biasalah, budak :) after bout 20mins gakla memujuk, finally dia dah okay. alhamdulillah. urut dada kejap saya. kalo die xnak, penat wey nak cari patient lagi :P

its a great experience lah, seronok pun ye, and very exhausting. mcm skrg, everyday, akan balik kul 2 lebey, straight from 8am.  and balik je, sume me and my housemates akan gone. haha. keletihan. adaptations kot kan. and plus, doing dentistry ni, banyak pakai personal hand skills. oh talking about hand skills ni, risau lah sbnrnye, sometimes rase macam sy nih tade bakat je. but tape2, maybe still too early kan? definitely as time goes by, my skills wud be better, insya Allah :)

alrites, thats all for now. mcm2 actually nak share pengalaman clinics. but nnt pelan2 saya cite :) i love my clinical life seriously, sbb dia buat saya busy, so i have less time to think of unwanted things. hee!








hehe. ini ayu, dia suruh dia difoto, sbb gigi die warna merah2 lepas kena letak disclosing solution. ngehngeh. okie, take care everyone, wish u a fabulous friday. hari jumaat rajin2 lah baca surah al kahfi :)

assalamualaikum :)

No comments: