Saturday, 28 April 2012

:(

hati rapuh tiba-tiba. ya Allah, kuatkanlah hati hambaMu.
redhakanlah hati ini dengan segalanya. permudahkan perjalanana hidupku.

lapis duri yang aku paparkan,
setajam mana duri tersebut mencucuk yang melihat,
tajam lagi duri yang mencucuk hati yang tak berapa kuat.

hmm..

yana, sabar.. Allah tahu, yana. Allah tahu :)

semua salah ceria cinta buat emelda. scandals hurt me. even lagu tercipta untukku was in there too.
dah lama aku avoid. lama sgt.
erm, ya Allah, jadikan saya kuat dan limpahilah saya dengan iman yang meningkat :)

Tuesday, 24 April 2012

kalam hati :)

ini bukanlah yang pertama,
walaupun tidaklah pengalaman itu terlalu banyak berjela-jela,
tapi ini yang paling derita,
mungkin kerana aku fikir inilah dia,
tapi sayangnya semua sudah tiada..

kadang terdiam aku berfikir,
mengapakah semua ini berakhir,
dalam satu waktu yang tak pernah aku duga,
sekelip mata,
apakah salahku,
ye aku mencari di mata salah itu..

namun..

setelah lama aku mencari,
dalam masa yang sama aku mencari kekuatan bersama Ilahi,
aku semakin mengerti,
yang tidak semua yang aku ingin itu benar-benar suci dan bererti,
memang tak mudah memujuk hati,
payah, sesak, gundah dan lelah,
tapi alhamdulillah,
Dia beri aku keluarga yang memahami, rakan yang tak penah meninggalkan ku di saat aku susah..

rindu..?

tipu kalau perasaan itu tidak bersarang di hati,
tapi aku fikir begini,
mungkin suatu waktu dulu dia milikku,
tapi sekarang sudah tidak begitu,
bila aku rindu,
aku duduk dan aku pujuk hatiku,
"liyana, adakah benar kau yakin dia tercipta untukmu?"
boleh jadi kau merindu orang yg bukan Allah ciptakan untuk menemanimu,
milik orang, milik seorang wanita lain seperti kamu,
dan Allah itu benar-benar tahu,
dengan cara itu, hati aku akan kembali malu,
untuk memiliki seorang yang kemungkinan dambaan wanita lain sepertiku,
maka aku redha melepaskan,
dengan sebuah harapan,
jika dia benar tercipta untukku, Allah akan tunjukkannya jalan,
dan jika dia bukan, semoga Allah memberikannya kebahagiaan..

terkadang aku kecewa,
bila mendengar kata-kata hina,
ya Allah, kau tahu benar apa yang aku simpan di jiwa,
dengan sedaya upaya aku mencuba,
untuk bersangka baik walaupun sakit yang aku terima,
semoga nanti Allah gantikan tuba yang aku rasa,
dengan sesuatu yang semanis gula..

terima kasih ya Rahim, ya Mujib, ya Rahman,
teruslah membimbingku untuk mencari satu haluan,
yang hari-hari aku sampaikan bila aku menadah tangan,
dan aku yakin, Engkau akan kabulkan..

wahai hati,
aku tidak akan paksa kamu menipu dirimu sendiri,
tapi sesuai masa yang berlalu pergi,
kau semakin tahu menilai apa yang benar-benar bererti,
dan apa yang hanya hiasan duniawi..

bukan caraku mendoakan sebuah karma,
kerana aku sedar, aku juga x lepas dari salah, dari dosa,
pintaku hanya satu,
sekurang-kurangnya, hargai apa yang dulu pernah ada,
dan semoga berbahagia :)

dan untuk waktu ini,
berilah aku masa untuk mencari diri,
membentuk kembali hati yang sudah patah seribu,
tak mudah untuk aku percaya seperti dulu,
dan aku tahu, ada hikmah besar disebalik semua ini untukku..

dengan linangan air mata,
aku sudahi kalam hati,
terpulanglah mahu kau fikir apa saja,
yang aku tahu, aku punya suatu yang besar untuk segalanya,
yaitu DOA :)

Monday, 23 April 2012

fuh, gila lama blog diabaikan!

assalamualaikum :)

fuhh, guess this is among the longest period kot blog saya pernah diabaikan. hihi. sorry blog, been busy with a lot of things, but surely kita dua ade secret kan? yang tulis2, pastu simpan dalam drafts. yang banyak2 tuh, kan blog kan? :P

too many stories to be shared actually, but frankly speaking, this clinical life is killing me. mcm nak get a good mood and time to write mcm sgt tak sempat, and somehow, mcm kena admit, saya dah jadi mcm x pandai nak bercerita. i always stuck cm "err, cane nak start blog eh?" pastu g bukak cinta buat emelda, layan, pastu terlupa terus dah psl nak update. hehe.

cakap psl clinic, saya dah masuk pertengahan cycle perio and pediatric. which means, banyak menda nak kena settle, or else kena perpanjangan. okay, pediatrics mmg impossible if tak perpanjangan, but still, kalo boleh saya nak settlekan sebanyak mungkin, so that masa tempoh perpanjangan tuh, takla mcm stuck sgt with a lot of things nak kena wat. perio plak, nak cari case mcm gingivitis ape sume, masya Allah susahnye lah. after dah scaling patient tuh, mesti die nye gingivitis dah membaik. so mcm x leh nak wat indikasi utk case. doakan lah ye sume nye run smooth. perio is sgt2 penting untuk tak diperpanjang. susah nanti liyana.

plus, still ade stacks of journals, assignments sume nak kena baca. pheww. memang skrg, otak asyik ligat je berfikir. mcm2. celik je mata, pk patients. haha. sweet tak? asyik2 pk, mana nak dpt patient ni. nak kena plan, mintak org carikan, tuh belum kes nak bayar patient and org carikan lagi. banyakkk sgt pakai duit :(

oh, if those yang add saya kat fb, for sure tau psl graduation. alhamdulillah, ritu ade graduation ceremony, and the whole family was here with me. sgt happy tho dorg dtg just for 4 days je. tuh yg masa antar dorg kat airport, ha amek, bukan stakat berlinang or bertakung je air mata, sampai teresak2. haha. abg kat kedai sebelah tuh siap gelakkan, tp kisah ape kan, bukannya abg tuh tau how much ive been missing them and hoping utk sgt2 jumpe dorg especially my mum utk gather balik kekuatan diri yang dah lama hilang ni. huu. insya Allah, will allocate one post, just utk cite psl graduation and their stay nanti :)

and todayyyy, is my sister's bday, nina! ngeeeeee! ninaaaa, happy birthdayyyyy! yana loves you big time. ye, yana bukan ah jenis mcm kakak2 yang sweet2 tuh, cakap lembut2 je ngan adik2 dia ape sume, but deep inside, i always care for you. tho im far, please know that, at anytime, anywhere, im always there for you. shes been such a good sister to me, sgt2 lah supportive, where on earth i can find someone to replace her. semoga Allah memberkati hidup nina, berjaya, and marilah na oi, kite grad sama2. haha. pastu kita bahagi dua perbelanjaan rumah umi ngan abah nnt. yayy! untung gak ade adik grad sama ngan saya :P



my nina :)



semalam, yana beria nak pegi secret recipe, sbb nak take this pic for you.
ade cake, but sadly, cake tuh masuk perut yana, but i request the candle for you.
kalo dekat, sure yana bawa na g celebrate. hee :)




and the most important thing, yana pakai skirt yang nina bagi!
and skirt tuh sangat best! i love it.
thanks alot for the thot, she gave me this for my graduation, lovely x?
and sera pun bagi saya jam. alolololo :D




haha. haaa, letak dulu satu gambar, kisah try men mekap di malam hari sebelum grad. sbb ramai gile tegur, "yana makeup?" haha. cite lawak, luckily i got my umi. nnt saya cite kay. lagi2 part kening, ramai gilaaaaaaaaaaaa kot tegur. segan dah jadinye -___-

alrites, cukup lah dulu kot, letey dah. sonok shopping semalam and today. hee! dptlah sekejap melupakan luka kat hati, untuk sesuatu yang konon dikatakan satu mistake bsr, dan tak dihargai. masya Allah, Allah tahu apa yang saya rasa, tapi saya yakin, Allah jugaklah yang ada penawarnya :) saya yakin, kalau mahukan ketenangan, tak perlu sampai nak pergi clubbing ke, nak bercuti jauh2 sampai overseas ke, mengadulah pada yang Maha Tenang, insya Allah. mungkin x sekaligus, tapi pelan2 insya Allah boleh :)

selamat malam semua, rinduuuuu nak update, tapi mata dah segaris. ngehngeh. nites, sweetdreams. assalamualaikum :)

p/s : sorry, banyak gmbr vain, nnt next post, post rmi gmbr kwn2 and family, sekali dgn cerita nya :D

Sunday, 8 April 2012

just saying

assalamualaikum..

have you ever heard of this phrase?

"fall in love when youre ready, NOT when youre lonely"

so basically, this is why i choose to stay one then getting back in two again. why fall in love, if your real intention is just to fill up the empty space, without you yourselves are ready to commit? i dont do scandal and i dont even like this scandal thingy.

i dont go and fall in love, just for nothing. for each relationship that i commit to, theres always a hope to make it forever, but after all, certain things didnt work on like what i wish for. and i am redha. cause i know Allah knows best.

so to whom it may concern, stop judging, stop saying this and that. as the phrase had stated it clearly, ill fall in love whenever im ready, never because im lonely. and for now, its hard for me to start it again, how can i love someone else whole heartedly if my heart itself isnt at its whole to start with?

simple isnt it? i actually had enough of hearing this and that. dont push me, despite the distance or what, just dont push me. and i would very much appreciate it if you get my words this time.

:)

Friday, 6 April 2012

salam jumaat :)

assalamualaikum..

hee, alhamdulillah, hari ini saya cuti lagi. cuti sempena easter, or what they called here as sempena hari paskah. feels like its been a while since i last updating the blog, except for yesterday, just to post a picture.

so hows everybody doing? saya, alhamdulillah, okay. but this week somehow is a bit tiring, too much things to be deal with, emotions played, otak yang berserabut. normal lah kan, nama pun student, so rsenye normal lah semua tuh. part of life, who hasnt deal with all those things kan? maybe now im at the down part of my life and i do believe, dalam sikit masa lagi, insya Allah ill reach the peak again :)

apa yang nak di share yeh? oh oh, in less than a week, family akan sampaiii! ya Allah, excited gila, warned u first, definitely ill be posting alot of pictures, spending time with them, chilling at the mall. my dad lawak gile, when i asked about where do they wanna stay, abah awal2 lagi dah pesan, "abah nak tempat tinggal yang dekat dengan mall" please! haha. thats my dad anyway. teringat masa saya hospitalized kat sini for a week, when umi and abah came to take care of me, abah ngan umi suke gile this one mall called Plaza Bintaro. duk puji itu ini, and i was like, amendaaa lah abah suke sgt mall tuh, padahal tuh mall paling boring je sy rse. hihi :p and ritu last time g visit senior warded at the same hospital, ade stu mall yang jauh lebih best, just walking distance je from the hospital, so i came to think, "kalau abah tau ni, sure dia suka if happened to be saya warded lagi ke pasni" huu. but hopefully taklah. im tired of staying in the hospital. the first 3 years saya kat sini, every year saya warded kot.

boleh x i wanna request, nak bear pakai topi grad dorg bawak dr malaysia siap2? haha. over gila, tp sedey, sini nye graduation tade pun cm pesta2 konvo yang boleh beli bunga or bear atau ape. paling2 org beli bunga kat kubur, bawa pergi grad. sigh. hehe.

and another thing yang dari awal dulu lagi duk risau, sape nak touch up sikit muka masa grad nanti? budak2 indo sini ha beria2 amik make up artist pun ade nak make up untuk grad. pastu baju sume stok lace2 tuh. saya? pakai baju kurung sudeyh! huhu :D songket tidak, batik pun tidak, baju kurung normal umi punya, recycle saja. sbb umi baru penah pakai skali. but the sentimental value is, umi reka sendiri design baju tuh. hihi. masa mula2 tgk baju tuh, i was like, wow cane lah umi leh terpikir nak wat baju cani. tapi x lah design yang gempak mana pun, just a plain baju kurung je, nnt dah habis grad ceremony, ill write a post about it :)

oh pasal make up, semua housemates gerak dari apartment masing2 stay dengan fmily nanti. so nampak gaya, malam tuh, akan men test2 make up lah ngan adik2. nak dijadikan cerita, kitorg satu family bukan jenis yang make up2 ni. haha. tapelah lyana, tak pakai make up pun nanti, wat muka confident jelah. after all, confidence is the best make up for girls, ye dak? ;P

okaylah, penat dah. actually, tak berapa sihat hari ni. sakit kepala dr semalam, tiba2 je. have a blast on your weekend okay? take care friends :)


bila patient main dengan handphone saya, ha nihla hasilnya :P


hee. my cute lil kittens. megan just gave birth to 4 of them. and nina cakap, dorg sangat manje sampai dia menyampah. haha. but bulu sume lebat, mcm mak die. hee. sure comel. to be honest, saya bukanlah peminat kucing, but happened to be saya ditakdirkan pernah dengan seseorang yg sangatlah gila kucing, and now menda tuh dah berjangkit, slowly i begin to love them :)



and can i ask something, muka saya nampak pelik kan di sini? 
dahi luas semacam yeh?
tapi penah ke dahi saya sempit? 
HAHA!

salam jumaat, assalamualaikum :)

:)

Sunday, 1 April 2012

when life gives u lemon..

make lemonades out of it and sadaqah too :)

assalamualaikum..

hari ni membusykan diri dengan banyak menda. settlekan laundries yang terbengkalai. sampai 4x trip basuh baju. haha. letey. dahla pagi2 tadi, saya dah wat rumah banjir, masa nak isi air dalam machine, paip jatuh plak. ha habes banjir dapur sampai ke bilik2 depan ha. even up until now pun, saya still lagi spin baju tuh, but nih last trip la. pheww. letey.

lain, rini siapkan assignment perio. haihh. tembel semacam bila dapat tajuk pasal drugs, antibiotics sume ni. paling x suke kot pharmaco, i wonder mcm mana pharmacist hafal banyak2 sume tuh. they must be super brilliant punya. kalau saya, mmg tak dapekla. dari tadi duk baca journals and books, bru now dapat a bit idea cane nak wat outline saya nye assignment ni. huu. teruknya yana. tapi tape, pelan2. liyana kot, malas2 ni memang nature dia, tapi dah dekat2 dateline nnt, ha pandailah die kelam kelibut. ngehehe :P

apa ye nak membebel rini. take a break sat before sambung balik wat assignment ni. ohhh, dah 1 april! hee! bila april datang, ade 2 menda yang menyeronokkan. my family akan dtg sini for my graduation! first yay! insya Allah graduation 15hb ni, which means next two week lah, but they'll be arriving here in jakarta in 13th april insya Allah. cant waittttt! super excited. memang rindu gila kat dorg lately ni, yang sampai one stage, ngah duk kat meja, tgk gmbr kat atas meja study ni, tbe2 mengalir air mata sbb rindu sgt. huu. cepatlah sampai korang2, cant wait nak mengusik2 and mengenakan each other. weee!

the second one, bila april start, so bday the family members akan start. sebab happened to be, family saya birth date kitorg sume berpasang2 and berturut except for nina. april ade nina. may saya ngan eja, june umi and abah and july sera ngan faan. so mcm dah lama kitorg stop celebrating each other, so bile april datang, ill be excited. takla kitorg mcm sambut ke ape, but the thots to wish and everything tu yang best :)

owh, now, mulut tgh sakit. sbb wisdom tooth sau lagi baru nak tumbuh, and mcm impacted je. so nak bercakap pun jadi malas skrg. and plus mood pun lately ni x berapa nak elok. i prefer to stay quiet than to talk. entah kenapa entah. 

can i just say something? 

my heart hurts very deep this time. full stop.

hee. alrites, buku dah memanggil. i think i shud stop here. semoga minggu baru ni jadi minggu yang baik untuk kita semua. no monday blues for tomorrow, hopefully. 

good night everyone. semoga segala urusan kita dipermudahkan oleh Allah. mimpi indah. assalamualaikum :)



dedicated to all beautiful girls out there
you dont know, you're beautiful :)