Tuesday, 29 May 2012

a long hiatus


assalamualaikum :)

im back, setelah lama gila diam. hihi. tuh pun after kena tegur ngan my friend. baca lah yang semalam saya membebel kat twitter tuh :P so the terms turn over a new leaf ni, mmg betul2 kena lah kan dengan gaya peng-update-an saya kat blog ni, ye dak? hee!

tataulah, bukan tade ape nak cite, banyak actually. it is just that, i just enjoyed drafting them just on my mind, and then let them blew away. im no longer good in expressing it with writings. cam hampeh gila. or maybe now, despite of sharing almost everything, now, i just prefer to just keep it to myself. senang. no one misjudge, no one can say anything.

or maybe jugak, dulu time2 yang dispend utk tulis blog, sume dah diberikan pada tv. asyik duk tengok tv jeeeeee skang ni, blaja malash! :P

lagi few days je, my first cycle periodontics and pedodontics dah abis. so after this, bye2 kanak2, bye jugak scaling. masuk cycle baru, cycle cabut gigi org dewasa and oral medicine. buat medical records. or to be spesific, dental records. huwaa, x larat dah, skang ni letih, tataulah memang nasib ke ape, asyik dapat patient yang calculus score die 3 je. yang gigi tuh dah xnampak gigi dah, semua tutup dengan karang gigi or bahasa kasar dia, taik gigi yang mengeras -___- tataulah, cane lah dorg jaga oral hygiene dorg ni, sampaikan ade my patient yang seminggu sekali pun belum tentu dia gosok gigi.

but cycle ni sangat banyak pengalaman yang saya dapat. especially cane nak control kesabaran, nak tenangkan hati sendiri, belajar menerima and everything. mcm contoh, for 3 weeks, saya pegi clinic at 630am hari2 sebab nak kejar sorg lecturer ni nak discussion ngan die. tho dah berjanji the day before, to come at 630am, then bile dtg 630am, dengan rileks nye die berkata, oh saya taknak discuss today, saya penat. or takpun, u pending everything, tak amik patient scaling utk penuhkan requirement just because takot tiba2 dia panggil and u arent available, but tunggu dari 630 pagi sampai 1100 pagi, alih2 dia rileks je ckp, okay x jadilah discuss. masya Allah. sangat mencabar.

lain plak case bila dengan patient kanak2. alhamdulillah, patients sy utk cycle pedo this time, tho x lah terlalu senang, but saya bersyukur, dorg somehow agak cooperative. tho ade lah jugak yang kadang2 xnak bukak mulutlah, nak main2 dulu lah, tengah2 wat keja tiba2 tertidur. hee. comel! and mcm biasalah, wat status, tapi nak kejar lecturer nak discussion tuh masya Allah. tuh belum dengan nak wat outline nak preparation gigi tuh. i just need to improve my skills nak tampal2 gigi budak ni. betul, tuh just gigi susu je, but somehow kena jugak buat elok2 kan, nnt dah keja, people pay for the treatment kot.

so next week, bermulalah cycle baru. what im afraid the most is, my strength nak cabut gigi org ni. haha laratkah daku? :P please please liyana, kena kuat. bagus gak selera makan meningkat melampau2 ni, badan berisi, kuat sket lah hopefully. hihi. then kena improve communications skills jugak. have to!

i have my last thing to settle, root planing this friday, and im hoping sangat2 patient ni dapat datang, so that im settled and tak kena perpanjangan ke ape. permudahkanlah ya Allah. taknak perpanjangan, sebab nanti makin lambat grad. tape2, positive thinking, insya Allah patient tuh datang and Allah bantu nanti :)

on another note, terima kasih ya Rabb, di kala hati ni gundah, Kau datangkan mcm2 dugaan lain yang lebih mencabar supaya saya lebih kuat untuk menghadapi segalanya :)

and have u heard about the Syria thingy? yang psl penyembelihan tuh? ya Allah, it wrenches my heart sangat2, semoga Allah melindungi mereka semua dan semoga penyeksaan itu berakhir. sedih tgk muka2 anak2 yang comel2, kena sembelih hidup2, kenapalah manusia makin berhati binatang sekarang? dunia dah tak lama dah, tolonglah jangan jadi kejam macam ni, nanti tak sempat nak bertaubat mcm mana?

owh banyak dah ramble, nak cite lagi, tapi nntlah, dah mcm running out of words. senang cite, now, im enjoying my life, trying to fit in with everything and get rid of things that are unnecessary. yeap, because somehow saya perasan, those things that i cant change are changing me bits by bits. and i hope those changes are bringing me to the right path.

just a fair reminder, untuk setiap apa yang kita lakukan, buatlah sehabis baik, dan always niatkan semuanya kerana Allah. sebab apa yang terjadi, semuanya atas kehendak Allah. so that bila apa yang kita plan, xjadi, maka kita akan lebih redha. apa yang dah terjadi yang kita dah x mampu ubah, jgnlah marah2, janganlah terlampau bengang sakit hati atau ape, terima, senyum dan muhasabah :)


hee, try a new style tudung utk malam kami anak malaysia ahad lepas.
pakai with sort of mcm pin earings. tho sebenarnya modify2 sendiri pin tuh.
so, this one style yang dah lama ive been eye-ing on to try, done! :D


so take care, assalamualaikum :)

No comments: