Friday, 4 May 2012

macam-macam karenah :D

assalamualaikum :)

kalo semalam, time ni saya dah selamat tdo dah. tataulah, sejak2 masuk clinic, hilang dah konon zaman remaja. ye ah, tak remaja lah kan tido awal :P but skrg, 930malam je, kepala dah tingtong. hee.

clinical life is very tiring, yet exciting. kenapa? entah, maybe sbb i met different kind of people, with different attitude and stories. kelakar pun ade. and guess, this time mcm nak share bits of it.

1. sekarang, kepala tengah berserabut sgt, first cycle dah mcm dekat nak habis, yet banyak lagi requirements belum selesai. haihh. dengan jenuh nak cari patient yang fulfill the requirements nye, masya Allah, dugaan sangat okay! duit mengalir mcm air, sehari satu patient can habis about 100k, convert to ringgit about rm40. just for one patient, utk satu hari! and biasanya die akan dtg berhari2 utk follow up T_T sebab tade masa sangat, terpaksa lah guna khidmat ejen ni, tho die xlah memang betul2 arif in this field, but at least boleh lah mcm nak mintak die bawak patients, especially untuk budak2. and yes, again u bayar dia! dahla ibu ipah ni, aihh, ckp putar belit, org tanya lain jawab lain, pastu mintak duit. sini 100k tuh, wpun sebenarnya value die rm40, but if u stay in jakarta, 100k tuh mcm 100ringgit. so terasa sangat duit mengalir2. tapi demi requirements, pejam kan je lah mata.

2. patient 1st, ade sorg pakcik ni. nak jadikan die patient utk case perio, sebab dia ade gingivitis and periodontitis. sort of cm inflammation lah pada gusi dia. so masa duk wat anamnesis kat dia, smbil tuhd dengar la die bercerita. hee. dia cakap die pernah mati okay! haha. umur die around 50+ kot. he said, die pernah ade mcm tumor taw kat bawah dagu, besar sgt and isi die nanah. so gara2 tuh die penah mati, dah penah dikuburkan dah pun. siap cakap kat saya and mastura masa tuh, die ade surat mati tuh. tapi alhamdulillah dia ckp, dia hidup balik and pegi jumpa balik doctor yang rawat dia, and doc tuh terkejut sgt tgk dia hidup balik and in fact, dah tade dah tumor tuh. hihihi. tataulah nak percaya ke x. tapi logically, come on lah, mana ade org mati hidup balik ye dak? :P pastu siap kata, die ni unik, sbb dia ade gigi tumbuh lagi at the age of 40+. hee. theoretically, mana ade, last tumbuh gigi around 28 lah plg lambat pun, die ckp gigi kekal die patah, ganti lagi dengan gigi susu balik. aduilah pakcik, mcm2 ha ;p

3. lain plak case kalau untuk patient budak2. yang kadang-kadang buat saya sedih :( kan kitorg mintak ejen carikkan patient budak2, so mcm sort of budak2 ni dijadikan bahan dagangan oleh parents diorang. sbb diorang mostly org susah taw. sbb yelah, they knew, kalo once budak2 tuh dtg utk kitorg rawat, kitorg kena bagi duit. at least around 20,ooo rupiah. and mak ayah usually akan sgt happy. mcm ade sorg patient saya ni, mak dia sanggup suh die ponteng sekolah for few times, sbb mak dia nak dia pegi dtg diberi treatment, semata2 dia tau nnt anak dia balik akan bawa duit. sedey kan? anak dijadikan bahan dagangan :( but yea, apa boleh buat kan? maybe iu cara dorg fikir dorg boleh dapatkan duit, plus anak dorg gigi jadi elok kot, kena tampal, perawatan free, siap dapat duit lagi ha. tuh belum duit makan lagi. kadang2 letey, cm aihh, takkan lah sume nak dibayar, tapi dah perlu, maka sebaiknya pujuk jugakla hati ni, ikhlaskan. kesian jugak, just imagine, sampai ada mak patient kwn saya, mintak my friend ni bagi dia duit barang dapur sebab amik anak dia utk dirawat. huu.

4. nak bagi treatment kat budak2, alahai, sangatlah menguji ksbrn. tapi fahamlah, sedangkan org dewasa pun takot jumpa dentist, inikan plak budak2. hihi :D dengar bunyi handpiece takut, nampak alat untuk cabut tuh takut. last week first time saya cabut gigi budak, alhamdulillah, budak tuh baik sangat and x menangis. but last thursday, terpaksa agak sedikit berkeras dengan patient saya. sbb gigi die dah goyang sangat, plus yelah, patient dah bayarkan, kalo boleh nak lah dpt something from dia. dia mcm xnak dicabut gigi dia, pujuk gak mula2, pujuk gila2 kot. last2 masa nak cabut tuh, die mcm menjerit taw, tapi saya tahan je tangan die and cepat2 tarik gigi tuh, alhamdulillah settle. dia nampak agak mrh la, sorry ye asri, akak terpaksa :( tapi asri dah besar kot, budak kecik pun tak nangis. hee :P

5. untuk patient scaling plak, tataulah ape nasib saya, asyik dpt patient lelaki je. banyak kali plak tuh. and fahamlah, kdg2 position saya duduk, kdg2 saya rapat sket ngan patient, and kena adjust position kepala dia. dah 2x dpt patient, saya tengah keja, die tenunggggg je mata -___- aduhai. den dah lah lemah bab2 org pndg mata ni. pastu ade one time tuh, nak pusingkan sket kepala dia ke arah saya, so saya pegang dagu dia and palingkan dia, tiba2 dia blush! hahaha. siap cakap "ahh, jadi malu ni kak" sambil tersipu2. aduyaiiii. sabo jelahhhh :P

6. lain plak case ngan lecturers. i dunno lah why, but sini, if kita tengah selsema, most probably u akan ade high tendency untuk direject oleh lecturers. haha. especially if u berhajat untuk wat discussion ngan dia. siap ade lecturer tuh, masa nak wat appointment ngan die untuk discussion, die pesan " kamu ketemu saya, only selepas flu kamu baik " haha. hebat x? yang kes sorg senior ni, die punyalah ready gila2, dahla nak dpt time untuk discussion tuh susah, dah dpt, senang2 je lecturer tuh cakap "kamu flu ya? okay kita diskusi minggu depan aja ya" aduilahhh, memang sangat2 menguji ksbrn bila mengejar2 lecturers ni. huu.


7. but alhamdulillah, saya ade patient sorg ni, kecik je budaknya, umur 5 tahun taw, nama dia rafli. aaaa, die sangat comel. such a sweetheart to everybody, ramai sanga cium dia, sbb die terlampau cute. org keja lah lama mana pun kat die, die senyap and menurut je. tak banyak bunyi pun. dahla comel. tade gambar die lah, nnt lah, insya Allah akan treat die lagi, nnt saya post his picture. comeyyyy. dah 3x dah cium dia. hihi. padan muka, sape suh comel sgt :P


8. kadang2 dah balik clinic, dpt katil tuh mcm nikmat gila. backpain makin teruk, no wonder lah dorg kata dentist banyak yang suffer backpain. yelah, nak duduk tegakkkkk je mmg x lah. dengan dental chair yang kdg2 takley adjust, rendah semacam, terpaksalah menunduk kan. huu. terasa letey sgt, but ya Allah, aku berdoa, Kau permudahkanlah perjalanan klinik aku dan rakan-rakanku ya Allah. we got seniors yang dah nak sumpah doctor this monday, nak balik for good. tak sbr sgt nak jadi cm dorg. we are the last batch kot kat our uni, so mcm kitorg lah yang akan ditinggal-tinggalkan. sobs :(


9. apa lagi eh? cukuplah dulu. oh oh, ade kes ni, sbb nak jaga hati patient punya psl, sampai ape die jual pun, die wat cm direct selling mcm tuh, kena beli. hahaha. poilitik habis ah kitorg ni. hihihi.


tapi ape2 pun, ye kadang2 mengeluh letih. letih nak fikir mcm2, belum masuk yang makan hati, makan dalam, rebut2 dental chair, rebut patients ape sume. tapi satu je harap, Allah permudahkan segalanya. memang masuk clinic ni, kena banyak sangat bersabar. emotions kena sgt2 pandai handle. kdg2 ade mslh tuh, kalo dah mmg mslh sgt, kena calm down and hadap jelah. hari2 kena pesan kat diri sendiri, tape yana, mungkin hari ni tade rezeki, esok lusa ada. and cane2 skalipun, memang kena saling2 bantu membantu sgt. tak boleh hidup sorg2, ikut kepala kita je sejak masuk clinic ni.

dan satu lagi, ya Allah, kurniakanlah aku kesihatan yang baik sepanjang klinik ni. satu hari x dtg, mcm2 missed. nak plak skang, salu sakit kepala. huu.

okay thats all, dah puas dah mengadu psl patients :P take care, dah nantok la. goodnite, assalamualaikum :)

No comments: