Wednesday, 11 July 2012

roser plasty yang sangat menyakitkan!

assalamualaikum :)

hello dear friends. ecehh, mcm ade je yang nak baca, but tapelah, in case ;) hari ni all of us kat jakarta cuti, sebab today ada pilihanraya gubernur Jakarta. so dorg mengundi rini, or in bahasa indonesia, they called it as mencoblos. hee.

so since cuti, i take this opportunity to go to the hosp, ingat nak control kaki yang saya cite kena cengkam tuh. actually last nite, gatal pegi bukak balutan, and i found out, masih bernanah and berdarah. so somehow cam boleh budget yang today mesti kena operate. so there u go, pegi tadi mcm pegi menyerah diri je, but better lah buat, tak sanggup menahan sakit.

then taulah, i just hate the insurance punya policy kat sini. aihh. i wait for 3 hours kay just to get the confirmation whether i can proceed with the operation or not. haihh. menguji kesabaran sangat. kalo org sakit tenat kan, while waiting for the confirmation, boleh mati dulu taw tak. seriously, JPA i think next year ape kata stop pakai Admedika ni. huu. menyebelin tawuuu?

and alhamdulillah, berkat kesabaran menunggu tho sampai nak menitik air mata sbb tahan marah, akhirnya boleh proceed with the minor operation. u know what, fobia ritu kena suntik pun duk terbayang2 lagi, ni nak kena suntik lagi. huuuuwaaaa. tapi kata doctor kan, mmg saya cm pujuk hati, ko cucuk bius kat org boleh if nak cabut gigi, malulah if tak tahan sakit doc nak cucuk bius ni kat kaki.

but hakikatnya, bius kat kaki lagi sakit wey! ive felt both dah, and mmg kaki sakit gila!!!

and roser plasty tuh hanyalah selama 10minit. aduhaii. but masa die nak buang kuku and nak jahit tuh, terasa gakla sakitnyaa. die potong kuku yang saya salah potong tuh sampai ke akar dia, and he even buang the whole akar so that takkan tumbuh lagi dah kuku kat situ, then die tarik kulit yang dah flabby tuh, die jahit skali dengan kuku. fuhh. ni 1st time kena jahit okay! sobs!



ni masa awal2, die baru letak betadine and asepsis. masa ni dah berdenyut2 dah since my toe still bengkak kann. masa ni laju gila jantung sebab tau kejap lagi nak kena suntik.


ni the doctor and the nurse. sempoi habis doctor ni. i wanna see taw, but die sound "ahh, ga usah diliat, mengganggu kerja saya aja" eh ehhhh, sombongnya. of course la saya teringin nak tau sbb sy pun medical students gak, still saya curik2 tgk die buang kuku and everything. hee!


ni masa die jahit. see the jahitan? masya Allah sakit kay? :(


so all the equipments yang doc tuh pakai tadi, nampak tak fragment kuku saya? yang antara dua bekas besi tuh, pandang depan sket, ade kecikkk je. ha tuhla kuku yang die buang. hoho.


oh senyuman itu hanya bertahan sementara sahaja, sbb lepas tuh bius hilang.
sakit gilaaaaaaaaaaaa berdenyut-denyut :(


and even sampai skrg, still sakit :( pain killer mcm tak jalan pun ha. i dunno boleh tidur ke x ni. and lupe jugak nak mintak MC in case esok sakit. so nampak gaya, kena bertabah la tahan sakit, jalan jauh nak pegi kampus tuh. huuu. ya Allah, kuatkanlah. dari tadi duk motivate diri, sakit tuh menghapuskan dosa2 kecil yana, sakit beranak lagi sakit yana. but hmm, maybe saya lembik kot.

again my advice is that, potongla kuku leklok, potong straight jangan serong. nnt possibility kena cengkam tuh sangat tinggi.

take care everyone. good nite :)


p/s : sedar tak sedar, 9 months had passed, but why am i still like this. haihh.

5 comments:

.nana. said...

yaAllah kyanaaaaaa. terok giler akak punye kaki cengkam ni. sakitnye uwaaaaa :'(( potong kuku elok2 lain kali yeh?

yanana amran said...

huu tulah, definitely akan lebih berhati-hati. seriau haa ingat sampai skrg. duk nyuuutt nyuuuttt lagi ni.

Dokter Unsrat said...

keluhannya kemarin apa ya mba? kok sampe di Roser Plasty?

yanana amran said...

udah bengkak dan bernanah banget soalnya, terus dokter bilang di roser plasty aja. bentuk kukunya juga ga mungkin benar, tar kalo tumbuh lagi, pasti lebih sakit :)

Syed Zahiruddin said...

Akak? Ambil mase brape lma nak recover smua blik, hari nie, sy ada mnor ope. Mcm akak, tu yng j,pa blog nie, tpi satu yng bgi sy smangat, "premouan bule than sakit, xkam laki xbule" , haha, tpi still tkut gilerr