Thursday, 16 August 2012

ramadhan is leaving, syawal is about to arrived :)

assalamualaikum :)

alhamdulillah, its already the 28th day of ramadhan. seriously, ramadhan kali ni terasa cepat sangat berlalu. pejam celik, pejam celik, eh dah sampai hujung. dan syawal mula menampakkan kelibatnya.

tadi i went to jalan tar with my siblings. to my suprise, tak ramai orang, maybe sbb tadi cuaca agak renyai2. tho masa nak turun from AKLEH highway tuh agak slow moving sket, but alhamdulillah sampai jalan tar agak lengang.

tapi yang sedeynya, hajat nak cari shawls yang mcm sesuai dengan baju tuh, alahaii, x kesampaian. tak banyak choice la. sekarang banyak tudung yang main sauk je tuh. and yes, ade lah tudung bawal yang duo triple tone sume tuh, but nak match dengan my baju mcm x sesuai sbb this year theme kitorg sefamily gradiation. so last2 beli shawl kosong jelah.

mood raya mula terasa bila malam semalam amik baju kurung yang di tempah. alhamdulillah, it turns out to be good and sangat puas hati. kain2 baju raya kitorg sume beli dekat tanah abang jakarta masa satu family datang untuk graduation saya hari tuh. this is so far the cheapest kot kain yang kitorg penah spend for raya. just imagine, sorg dapat 3 pasang. and i got 5 ladies in the house, and sume total just +/- rm500 sahaja. untuk kain yang sorg pakai min 4m. mcm my sis nina, she needs 5m sebab dia tinggi.

4 x 3 x 4 = 48m.
5 x 3 = 15m
48 + 15 = 63m

63m with just rm500! memang berbaloi sangat. just cantik ke tak. tuh kena tunggu raya nnt saya upload pictures! hee. tataulah, makin besar ni mood nak melawa, bergaya semua dah makin malas. umi cakap jangan, awak belum kawin :P but seriously, skang g mana2 tudung pin bawah je, takpun wat btterfly. nak lilit2 shawls tuh alaaaahaiiiii malasnya. haha.

im still trying nak persuade abah untuk balik terengganu, maybe on the first raya after raya kat rumah nenek kat KL. cos everybody balik, so they are planning to do BBQ. huwaaa, mana boleh miss. and saya actually teringin sangat nak pegi pantai. sangat sangat teringin. is praying hard, i hope abah lembut hati nanti. fuhh fuhh.

so di kesempatan ni, saya nak minta maaf, menyusun jari sepuluh mohon ampun kalau ada salah silap. we mite know each other or we mite not, but if there is any of my acts do offend you, ikhlas dari hati saya harap semua tuh dapat dimaafkan. im far from perfect, i know i did alot of mistakes, my words mite be harsh, so dalam bulan baik ni, i hope we can really forgive each other. same goes to me, segala apa yang mungkin pernah saya terasa hati or anything, semuanya dah dimaafkan. i wanna celebrate my raya with a happy heart :)

but just a fair reminder, we still have lebih krg 2 hari untuk ramadhan, dan semoga semua amalan kita di bulan ramadhan diteruskan ke bulan-bulan berikutnya. kalau ikut kata ustaz kat rumah saya,

" ingat, kita bukan hamba hanya di bulan ramadhan, tapi kita ni hamba Allah untuk setiap bulan. istiqamahlah dalam berbuat baik, Allah nilai setiap perbuatan kita. belum tentu kita akan jumpa bulan ramadhan yang berikutnya :) "

tuh je kot insya Allah. selamat hari raya aidilfitri, selamat membuat persiapan raya. semoga ramadhan kita tinggalkan dengan seribu satu amalan dan diterima olehNya. taqabballallahu minna waminkum. semoga amalan aku dan kamu diterima Allah SWT insya Allah :)

Wednesday, 15 August 2012

syawal makin dekat :)


tahun ni im gonna miss this awesome part here.
sebab tahun ni raya kl.
sobs.

happening gila kan my relatives kat ganu?
heeee! 
well, im working very hard mengampu abah nak mintak dapat balik ganu jugak tahun ni.
pray for me, and pray so that hati abah lembut pls?
heee, thank youuu! :D

Thursday, 9 August 2012

as promised :)


assalamualaikum :)

as promised, here is the video that ive mentioned in my previous post.
so friends, we dont live once, but twice.
and the second one is forever.

the first time i saw this video, my heart thumps hard.
adrenaline rush.
btol, kalo solat tuh laju je.
agaknya kalau boleh hidup balik roh tuh,
dia menangis2 suruh kita beribadah lama.

:(

its still not too late, better now or never :)

and its the last 10 days of ramadhan, the last phase.
selamat mencari lailatul qadar.
kalau offer baskin robbin kita appreciate,
Allah bagi offer jauh lebih baik dari tuh,
suatu malam yang lebih baik dari 1000 bulan.

insya Allah, semoga kita semua mampu nikmati malam tersebut,
sebab bila sebenarnya malam tersebut, hanya Allah yang tahu :)

goodnite, sweet dreams, sleep tite :)

Tuesday, 7 August 2012

#ramadhan : tarawih

assalamualaikum :)

alhamdulillah, time flew so fast, we are almost reaching the last 10 days of ramadhan. so how was it? was it better than previous one? and dah ready untuk mencari laila? yes, the only 'girl' yang mana seorang perempuan tuh akan sangat tersenyum bila tau bf dia mencari laila tuh :)

for me, what is so special about ramadhan is the tarawih prayers that we've been doing rite after isyak. u can opt for 8 or 20, sesuai dengan kemampuan diri. sunnah rasulullah memang 8 dan 20 tuh dibuat oleh para sahabat, but from what ive been told, rasulullah saw walaupun 8, 8 nye sampai ke pagi. hee. kita? tepuk dada tanya selera.

sejak datang indonesia, then only i know, there is actually many ways of doing this tarawih prayer. the 1st time i went to masjid here in jakarta, i was shocked when they did tarawih with 4-4-3. every 4 rakaat, end with one salam. and the witr, 3 rakaat straight. at first i was a bit puzzled, so the moment i went back from terawih, straight away i googled it. phew. semuanya boleh sebenarnya :)

cakap pasal tarawih ni, banyak sbnrnye kan perihalnya. bagi saya, tarawih tuh something. tarawih trains u to be discipline, challenges your iman, how strong they are when syaitans are all tied up. do you prefer to just stay at home and watch tv or pray tarawih instead? or the least u can do, is to still perform the tarawih but doing it alone at your home, and if that is the case, do you ensure yourself that you dont miss it?

taulah bila dah nak wat sendiri, buat dalam bilik, sejadah sebelah katil, sebelum nak amik air semayang, baring kejap, alih2 bangun dah nak subuh. huu.

sebaiknya solatlah tarawih berjamaah dekat masjid kalau ada kelapangan. nasihat untuk diri sendiri jugak, hee! sayang, ramadhan tuh setahun sekali je. tarawih prayers tuh is just like the angpau to the fasting that uve been doing. kalau raya sibuk nak ade rendang, ketupat, duit raya sebagai pelengkap, mcm tuh jugaklah tarawih adalah pelengkap untuk puasa ramadhan kita :)

but i have some issues to be raised up here, the phenomenon yang sometimes buat saya wonder. why it has to be like that. lets write it in a point form, so that ull be able to understand the issue clearer.


  1. perihal solat berjamaah dekat masjid. pasal rapatkan saf. i wasnt sure if people is aware about it or not, but rasenye makin lama, kesedaran untuk merapatkan saf tuh makin kurang. dekat malaysia still okay, but masih ade jugak problems here and there. but if dekat jakarta sini, they practiced "satu sejadah sorang" and if u go close to them and step a bit on their sejadah, they will give that "heyyyy!" look.  pahala saf pun ada, sayang kalau yang tuh tak dpt. sedangkan walaupun kita sedang solat, kita boleh bergerak tapi jangan berturutan untuk merapatkan saf kalau ade orang yang tiba-tiba keluar dari saf kita. huu.
  2. pasal saf jugak. to le mothers, who bring their kids to masjid, it is very appreciated if you either put your children at the end of the saf or maybe left them behind. ask them to pray at the last saf, sebab mereka belum baligh, kalau tiba-tiba ade mereka kat tengah-tengah saf, sayang sangat, putus saf tuh. my mum is very alergic to this situation. yes we do understand, you are worried about their safety, but u too have to understand, there are many of the jamaahs who are seeking for pahala in their saf. the best way is if you bring your kids too, go and sit at the end of the saf, be in between the one yang dah baligh and belum. that is much better :)
  3. i dunno about other masjid, but at the masjid in my housing area, starting from this year, they have allocate a room for the small kids to be placed there, to play or what not, just to make sure, those kids arent disturbing their parents while they are praying. they put some story books and toys, so that the children will stay there instead of wandering around in the praying area. seriously, kadang-kadang sangat mengganggu kekhusyukan, bila tengah2 solat, ade budak mcm lalu lalang depan saf kite, gelak-gelak atau cari-cari mak dia. and if anak tuh masih sangat kecil, it is better not to bring them kot, ibu-ibu boleh buat dekat rumah, insya Allah, Allah akan nilai niat baik tu :) daripada anak datang, menangis, so jamaah lain marah2, tak pasal-pasal dapat dosa. sometimes, we need to consider others too.
  4. trend berjubah. hee. yang ni klaka pun ade. lately ni i realised, makin ramai jamaah wanita lebih prefer pakai jubah and tudung ariani yang labuh tuh untuk solat. ha maka, bermulalah sesi berlawan2 jubah sape paling cantik, paling banyak berlian. to me, tak salah nak melawa, menghadap Allah, memang itu yang seharusnya kita buat, but please make sure, apa yang dipakai tuh betul2 menutup aurat. mcm mana nak menghadap Allah if pakai jubah tapi sendat dekat montot? mcm mana nak solat if pakai jubah, tapi bila angkat takbir lengan jubah jatuh dan terserlah lengan anda? pakai stokin tapi masih kelihatan jelas jari jemari tuh? :) if you ask me, i think i would prefer to wear telekung kot, besar dan dia tak jatuh betul-betul mengikut dada kita. but yea, pendapat masing-masing. mcm2 pulak kan :)
  5. pasal saf tadi, i guess imam sebelum lead the prayers, lebih baik if dorg bagi peringatan tentang luruskan dan rapatkan saf, tentang putusnya saf jika ada anak-anak kecil kat tengah. i guess that reminder should be announced, just to make sure the jamaahs are aware of that matter.
  6. pasal adab berpakaian jugak. kan ke masjid, dituntut untuk menutup aurat, datang ke rumah Allah. i know, some of the ladies, they have wear the telekung right from home kan. so maybe what they thot, it is okay to wear what kind of top lah inside. fine if u nak pakai short sleeves but tolonglah jangan disinsing telekung tuh ke bahu. aurat tuh. lagi teruk if pakai spaghetti. alahaiii. pastu legging -___-" janganlah, if tak pakai kurung pun, wear something yang loose. lebih modest lebih comfortable untuk dibawa solat :)
tulah kot some of them. sambil bercakap ni pun, sambil mengingatkan diri sendiri gak. i am nothing better pun. lets pray hard so that Allah menetapkan hati kita untuk istiqamah beribadat kepadaNya, di sepanjang bulan Ramadhan ini berlanjutan ke bulan-bulan berikutnya. amin :)

theres a phrase that has been trending in the twitter if you have one, about YOLO, you only live once. i bet some of you have heard of this phrase kan? well, on my next post, ill post about YOLT then. what YOLT stands for? hee, nnt kite share video kay?

"telah datang bulan Ramadhan yang penuh berkat kepadamu. Dengannya Allah SWT melimpahkan rahmatNya, mengampunkan dosa dan mengabulkan doa. pada bulan itu Allah SWT melihat perlumbaan dalam mengerjakan ibadah dan membangga-banggakan kamu di hadapan para malaikat. oleh kerana itu, tunjukkanlah kepadaNYa kebaikan-kebaikan dirimu. maka sesungguhnya orang-orang yang celaka adalah mereka yang tidak mendapatkan rahmat Allah pada bulan Ramadhan" (riwayat Al-Nasai)

kita share hadis ni, semoga kita semua lebih bersemangat untuk beribadah padanya. tunjukkanlah kebaikan padaNya tetapi rahsiakan lah ibadahmu, supaya kelihatan lebih ikhlas :)

take care, semoga bermanfaat, good nite, assalamualaikum :)


vain sebentar. 
permintaan seseorang ;)

Monday, 6 August 2012

monday blues

" cinta bukan sekadar hanya mencari kesempurnaan,
tapi cintalah yang menyempurnakan.. "


































it will heal.. :)

Sunday, 5 August 2012

special post for our hero :')


dont be sad hero, we are still proud of you! *28millions group hugs*
i didnt manage to get back to my room on time for the first 2 set, but luckily i was able to watch the final set.
seriously, all of us did witness, how hard LCW was trying to maintain his performances,
losing was never an option though,
consider that this time, again, luck wasnt on his side.

but his spirit, i think the other athletes should idolize him.
the fact that he knew himself that everyone was putting mountains of hopes on him for the gold medal,
*ignore about the baskin robbin thingy*
the moment lin dan was screaming out loud of his victory,
LCW sat down and couldnt hold his tears anymore.

so do i :'(

dont worry LCW, we salute you still,
and you are always the hero, dato :)




and to those who keep on bragging about the baskin robbin tak dapat lah hapelah,
nak je saya sumbat aiskrim mesia kat mulut masing-masing,
biar patriotik sket lepas makan aiskrim mesia tuh.
haihh.

something to ponder about our ramadhan :)


Saturday, 4 August 2012

it is the 15th day of ramadhan :)

and liyana was born on that date,
happy birthday myself :)

assalamualaikum~

hey, have u heard of the news saying that if malaysia wins a gold medal in olympic,
all of us malaysians, will get a free ice cream from baskin robbins?
that news freaks me out, u know :D
lets pray for our mens' double and Dato Lee Chong Wei would win us two,
so maybe we could get some free toppings too perhaps ;)

have a pleasant saturday friends,
another 8 days to be back home for raya,
assignments and presentations, please be nice on me,
all of you have to be settled before the holiday.



wont be at home for this weekend, will be staying at their house and do some sharings :)

its been half a month since we board the flight of ramadhan,
so how was the journey so far? may it be a much much better ramadhan than what we had last year insya Allah.

take care, assalamualaikum :)

Dari Abu Hurairah, Rasulullah SAW bersabda,

" Ada 2 kegembiraan bagi orang yang berpuasa, 
yaitu ketika dia berbuka,
dan kegembiraan ketika dia berjumpa dengan Rabbnya"

:)

Friday, 3 August 2012

random babbles


found lots of this banner being shared by friends on facebook,
and i cant help myself from sharing it too here.

betul, jika ingin mencari wanita yang ingin dibimbing,
wanita yang penuh kekurangan, tetapi mahu ditunjukkan jalan yang sebenarnya,
oleh seorang yang sabar dan menerima dia seadanya,
yang memberi dia peluang untuk berubah, 
dan menjaga hatinya sementara menanti perubahan wanita tersebut,
itu adalah saya :)


assalamualaikum wbt..

one nice banner isnt it? no wonder ramai perempuan yang share. 
nothing much to be ponder about actually, i was waiting for the time to reach 12oclock, msia's time,
nak tengok lee chong wei main. hihi. tapi bertahan ke tak, that thing im not sure.

tomorrow turn keja kat oral surgery, department cabut gigi.
tataulah, bulan puasa ni susah nak dapat patient,
maybe belum rezeki kot, but im praying hard besok ada lah patient,
requirement saya baru sikit yang dah settle, org lain dah 3 4 gigi lebih dah dari saya.

cakap pasal patient cabut gigi, i remember this one patient,
wasnt the one yang i worked on lah, but my friend, 
when i was sitting outside the lab, sambil baca novel, 
suddenly this uncle approach,
mengadu hes been feeling quite a severe pain for the whole nite long,
rite after dia kena cabut gigi,
so somehow he was blaming my friend lah,
saying that my friend didnt do it rite lah, until jadi infection and what not. 
chaos kejap kat situ, tho i try to explain dengan lembut,
suara dia makin tinggilah, taulah suara pakcik kan.

nasiblah dtg my friend tuh, and pakcik tuh start bantai dia.
so my friend ni was like trying to dig out whether pakcik ni ade langgar pantang larang ke x,
tanya dia, ada main2 lidah ke kat kawasan yang dicabut tuh, dia kata tak,
ade hisap2 kat kwsn tuh, dia kata x jugak,
nak tanya ada makan makanan panas ke x, die kata merepek, dia puasa,
then sampailah to this one question,
"pakcik ada merokok x lepas cabut?" pakcik tuh kata x.
then my friend sambung lagi, "lepas berbuka? ada hisap rokok?"
then pakcik tuh jwblah "ya iyalah, kan katanya udah berbuka, mau tenaga"
and kitorg semua tepuk dahi.
my friend said die dah bagi instructions dah not to smoke kalo boleh 2 3 days ni,
then now patient tuh dah kena dry socket,
terpaksa lukakan balik kwsn tuh, nak bagi blood clot jadi dengan sempurna. huu
macam2, drama sungguh kadang-kadang melayan karenah patient ni.
sbb tuh after dicabut, instructions tuh kena cakap ulang-ulang,
make sure patient pay attention btul2, kalau x, ni lah jadinya. pity my friend, x pasal-pasal.

so i hope tomorrow everything akan smooth, semoga ade rezeki dapat patient esok :)

and entah, boleh x nak cakap, im enjoying my routine skrg.
pagi pegi klinik, balik klinik, nap.
then bgn untuk masak utk berbuka,
then maghrib terawih,
pastu lazying on bed,
baca novel, melayan perasaan kat situ,
and fall asleep.

rindu skype nak berbunyi terubat, bila adik call kejap tadi :)

thats all i guess. banyak sbnrnye nak cakap, nak luah,
tapi rsenye kalau saya luah, nnt nampak saya lemah.
so jangan luah, mari kita jadi gagah,
Allah ada, Allah dengar, Allah mampu buat hati manusia berubah-ubah :)

selamat malam, mimpi indah. lagi 2 hari 15 ramadhan, my birthday kalau ikut calendar islam. hee!

lets continue lazy-ing on bed sambil berfikir nak tukar warna braces jadi warna apa untuk raya ni.
warna baju raya x ingat -__-" pink kot, ke tuh kain eja ntah. hehe.

p/s : imy

assalamualaikum :)

Thursday, 2 August 2012

pendam





" meski ku rapuh dalam langkah,
kadang x setia kepadaMu,
namun cinta dalam jiwa,
hanyalah padaMu

maafkanlah bila hati,
tak sempurna mencintaimu,
dalam dada kuharap hanya,
diriMu yang bertakhta"


kerana aku sedar, aku hanyalah hambaNya yang layak diuji, dan sesungguhnya ujian hati itu insya Allah akan menguatkan iman, maka aku redha, ya Rabb :)


take care everyone, assalamualaikum :)