Tuesday, 7 August 2012

#ramadhan : tarawih

assalamualaikum :)

alhamdulillah, time flew so fast, we are almost reaching the last 10 days of ramadhan. so how was it? was it better than previous one? and dah ready untuk mencari laila? yes, the only 'girl' yang mana seorang perempuan tuh akan sangat tersenyum bila tau bf dia mencari laila tuh :)

for me, what is so special about ramadhan is the tarawih prayers that we've been doing rite after isyak. u can opt for 8 or 20, sesuai dengan kemampuan diri. sunnah rasulullah memang 8 dan 20 tuh dibuat oleh para sahabat, but from what ive been told, rasulullah saw walaupun 8, 8 nye sampai ke pagi. hee. kita? tepuk dada tanya selera.

sejak datang indonesia, then only i know, there is actually many ways of doing this tarawih prayer. the 1st time i went to masjid here in jakarta, i was shocked when they did tarawih with 4-4-3. every 4 rakaat, end with one salam. and the witr, 3 rakaat straight. at first i was a bit puzzled, so the moment i went back from terawih, straight away i googled it. phew. semuanya boleh sebenarnya :)

cakap pasal tarawih ni, banyak sbnrnye kan perihalnya. bagi saya, tarawih tuh something. tarawih trains u to be discipline, challenges your iman, how strong they are when syaitans are all tied up. do you prefer to just stay at home and watch tv or pray tarawih instead? or the least u can do, is to still perform the tarawih but doing it alone at your home, and if that is the case, do you ensure yourself that you dont miss it?

taulah bila dah nak wat sendiri, buat dalam bilik, sejadah sebelah katil, sebelum nak amik air semayang, baring kejap, alih2 bangun dah nak subuh. huu.

sebaiknya solatlah tarawih berjamaah dekat masjid kalau ada kelapangan. nasihat untuk diri sendiri jugak, hee! sayang, ramadhan tuh setahun sekali je. tarawih prayers tuh is just like the angpau to the fasting that uve been doing. kalau raya sibuk nak ade rendang, ketupat, duit raya sebagai pelengkap, mcm tuh jugaklah tarawih adalah pelengkap untuk puasa ramadhan kita :)

but i have some issues to be raised up here, the phenomenon yang sometimes buat saya wonder. why it has to be like that. lets write it in a point form, so that ull be able to understand the issue clearer.


  1. perihal solat berjamaah dekat masjid. pasal rapatkan saf. i wasnt sure if people is aware about it or not, but rasenye makin lama, kesedaran untuk merapatkan saf tuh makin kurang. dekat malaysia still okay, but masih ade jugak problems here and there. but if dekat jakarta sini, they practiced "satu sejadah sorang" and if u go close to them and step a bit on their sejadah, they will give that "heyyyy!" look.  pahala saf pun ada, sayang kalau yang tuh tak dpt. sedangkan walaupun kita sedang solat, kita boleh bergerak tapi jangan berturutan untuk merapatkan saf kalau ade orang yang tiba-tiba keluar dari saf kita. huu.
  2. pasal saf jugak. to le mothers, who bring their kids to masjid, it is very appreciated if you either put your children at the end of the saf or maybe left them behind. ask them to pray at the last saf, sebab mereka belum baligh, kalau tiba-tiba ade mereka kat tengah-tengah saf, sayang sangat, putus saf tuh. my mum is very alergic to this situation. yes we do understand, you are worried about their safety, but u too have to understand, there are many of the jamaahs who are seeking for pahala in their saf. the best way is if you bring your kids too, go and sit at the end of the saf, be in between the one yang dah baligh and belum. that is much better :)
  3. i dunno about other masjid, but at the masjid in my housing area, starting from this year, they have allocate a room for the small kids to be placed there, to play or what not, just to make sure, those kids arent disturbing their parents while they are praying. they put some story books and toys, so that the children will stay there instead of wandering around in the praying area. seriously, kadang-kadang sangat mengganggu kekhusyukan, bila tengah2 solat, ade budak mcm lalu lalang depan saf kite, gelak-gelak atau cari-cari mak dia. and if anak tuh masih sangat kecil, it is better not to bring them kot, ibu-ibu boleh buat dekat rumah, insya Allah, Allah akan nilai niat baik tu :) daripada anak datang, menangis, so jamaah lain marah2, tak pasal-pasal dapat dosa. sometimes, we need to consider others too.
  4. trend berjubah. hee. yang ni klaka pun ade. lately ni i realised, makin ramai jamaah wanita lebih prefer pakai jubah and tudung ariani yang labuh tuh untuk solat. ha maka, bermulalah sesi berlawan2 jubah sape paling cantik, paling banyak berlian. to me, tak salah nak melawa, menghadap Allah, memang itu yang seharusnya kita buat, but please make sure, apa yang dipakai tuh betul2 menutup aurat. mcm mana nak menghadap Allah if pakai jubah tapi sendat dekat montot? mcm mana nak solat if pakai jubah, tapi bila angkat takbir lengan jubah jatuh dan terserlah lengan anda? pakai stokin tapi masih kelihatan jelas jari jemari tuh? :) if you ask me, i think i would prefer to wear telekung kot, besar dan dia tak jatuh betul-betul mengikut dada kita. but yea, pendapat masing-masing. mcm2 pulak kan :)
  5. pasal saf tadi, i guess imam sebelum lead the prayers, lebih baik if dorg bagi peringatan tentang luruskan dan rapatkan saf, tentang putusnya saf jika ada anak-anak kecil kat tengah. i guess that reminder should be announced, just to make sure the jamaahs are aware of that matter.
  6. pasal adab berpakaian jugak. kan ke masjid, dituntut untuk menutup aurat, datang ke rumah Allah. i know, some of the ladies, they have wear the telekung right from home kan. so maybe what they thot, it is okay to wear what kind of top lah inside. fine if u nak pakai short sleeves but tolonglah jangan disinsing telekung tuh ke bahu. aurat tuh. lagi teruk if pakai spaghetti. alahaiii. pastu legging -___-" janganlah, if tak pakai kurung pun, wear something yang loose. lebih modest lebih comfortable untuk dibawa solat :)
tulah kot some of them. sambil bercakap ni pun, sambil mengingatkan diri sendiri gak. i am nothing better pun. lets pray hard so that Allah menetapkan hati kita untuk istiqamah beribadat kepadaNya, di sepanjang bulan Ramadhan ini berlanjutan ke bulan-bulan berikutnya. amin :)

theres a phrase that has been trending in the twitter if you have one, about YOLO, you only live once. i bet some of you have heard of this phrase kan? well, on my next post, ill post about YOLT then. what YOLT stands for? hee, nnt kite share video kay?

"telah datang bulan Ramadhan yang penuh berkat kepadamu. Dengannya Allah SWT melimpahkan rahmatNya, mengampunkan dosa dan mengabulkan doa. pada bulan itu Allah SWT melihat perlumbaan dalam mengerjakan ibadah dan membangga-banggakan kamu di hadapan para malaikat. oleh kerana itu, tunjukkanlah kepadaNYa kebaikan-kebaikan dirimu. maka sesungguhnya orang-orang yang celaka adalah mereka yang tidak mendapatkan rahmat Allah pada bulan Ramadhan" (riwayat Al-Nasai)

kita share hadis ni, semoga kita semua lebih bersemangat untuk beribadah padanya. tunjukkanlah kebaikan padaNya tetapi rahsiakan lah ibadahmu, supaya kelihatan lebih ikhlas :)

take care, semoga bermanfaat, good nite, assalamualaikum :)


vain sebentar. 
permintaan seseorang ;)

4 comments:

Arlida Abdullah said...

Hi Yanaaaaa :)

yanana amran said...

idaaaaaaaaaaaaaaaaaa :)

ein-bunn said...

pasal rapatkan saf tu,,kdg2 makcik2 nie xnak rapatkan saf sebab dorg dah bentangkan sejadah or xnak tinggalkan beg dorg,,so lopong la saf tu..
yg pasal seksi tu bkn pompuan je,,laki pun same..bile nak naik motor tu,,wahhh kemain lagi tinggi die angkat kain kan..laki pun ade aurat tau..
selamat mengejar laila~

yanana amran said...

btol2, nk2 klo nk dtg terawih tuh ujan, depa mai seksi suar pendek gila, smpi msjid pki kain. aduyai.