Sunday, 30 September 2012

conflict dalam diri.

assalamualaikum :)

oh bahagianya hari ahad. seronok tak terkata. decided to just stay at home je tho dalam hati ade gak keinginan nak berjalan-jalan walaupun hanya untuk ke bank dan cucuk ATM (padahal sbnrnye sangat perlu, sebab dalam purse duit yillekk!).

been spending time dr pagi tho not that pagi. biasalah, now morning sickness start balik. no no. saya tak mengandung, but disbbkan sakit ni dtg just pagi2 je, so thats why it was named after that. setiap pagi, after solat subuh, saya akan minum air gula. ye air gula ye. huu. sebab i thot sbb my glucose rendah, so thats why pagi2 cmtuh.

but entah, tak jalan pun. i end up terbaring dan merenung ceiling, mujur tak berlubang, and only feel better dalam pukul 10 mcm tuh.

kalau ada mak mertua ni, buatnya dia datang tiba-tiba pukul 9, memang menantu ni pesan, "mak layan diri lah ye" :P hihi. gila kalau mcm tuh, kata nak dpt title menantu mithali ye dak. hehe.

back to the topic. tgk tajuk. yes! itu menda yang sangat banyak melanda saya lately ni. nak buat tu sikit2 conflict. nak buat ni pun conflict gak. adoi, kadang-kadang letey jugak. sbb selalu in the state of indecisive. pastu bengang, last2 ape pun tak jadi.

sekarang ni datang conflict baru, conflict "nak jadi mcm ni". tgk org lawa2, nak jadi mcm ni. tapi orang lawa tuh rajin baju sampai 3 lapis, tudung lilit pelbagai cara seperti dalam tutorial shawls yang membanjiri youtube tuh, and me? tudung bawal hitam, pin bawah. takpun shawl hitam, lilit sesuka hati asal elok, muka bulat ke ape, belakang kira.

pastu tgk org yang berpersonality tinggi, classy, ada jugak rasa, nak jadi mcm ni. tapi part ni i think sampai bila2 pun x boleh. sebab org classy they dont melalut. they talk whenever needed. but not me, it runs in the blood sifat suka potpet ni, i tend to mengarut alot. but taklah sampai nak kata sbb i talk alot i nye personality rendah ke ape, but i dunno, mcm adore org yg cm very rigid in what she hold. cmtuhla :D

banyak lagi camni camni yang saya nak jadi. tgk org alim, ya Allah sejuknya hati, nak jadi mcm ni jugak. haa. teringin weh nak jadi org yg bila dia tgk kita, hati dia pun tenang, sejuk je hati. org kalau tgk saya, agaknya nampak la kepochi, clumsy ape sume ni kan. nak sejuk celah mana ye dak.

so bila nak jd camni camni and cmtu tuh timbul, yet i know, tho its not impossible to be that way, but still, apa yang penting. i shud be myself. mcm contoh, people always gelakkan my tone of voice, mcm fasha sandha katanya. awuu. and kdg2 i buat2 garau suara, tapi sampai one part, terkantoi jua, and last org kata, "itu fitrah kau yana", so i was like "yea, as long as menda tuh x salah disisi agama atau mengganggu keamanan negara ke ape, tapelah, who knows menda2 tuh yang actually akan jadi our signature ke kan?" mana tau org tgk fasha sandha org ingat saya, sbb sore kitorg sama ke kan. haha.

no point nak berubah mcm2, sampai melawan fitrah diri. just be yourself, and people will embrace you for who you are :)

sekian sesi mengarut liyana. i have to study, but mah-MOOD i tak datang lagi. so nak layan running man lah. tata, have a nice day, assalamualaikum :)

 

Monday, 24 September 2012

Friday, 21 September 2012

responsibility

assalamualaikum :)

sekarang tajuk semua nak pendek. column title tuh sbnrnye annoying. sebab kadang-kadang stuck nak tulis post, just because nak fikir nak letak tajuk ape. pastu malas fikir, so tutup tab new post.

responsibility? or maybe lebih baik tulis responsibilities? the second one sounds much better.

sejak dua menjak ni, banyak termenung, fikir mcm2. kadang-kadang, sampai terfikir, aku yg baru fikirkan hal sendiri, keluarga and org2 terdekat dah banyak runsing mcm ni, mcm mana org yang jadi pemimpin, yang jadi pm lah ape kan. sure lagi serabut kepala otak.

makin bertambah umur, makin banyak tanggungjawab. entah kenapa, sejak aku masuk lab prostho (lab buat gigi tiruan) ni banyak buat aku berfikir tentang tanggungjawab. mind to hear me share about this one thing yang pernah buat aku termenung sorang jauh, sampaikan pen dakwat basah yang aku pakai aku cucuk kat kertas, tembus sampai 13 muka surat? -___-

aku ada patient sorang ni, sorang nenek, umur 55 tahun. dia datang dgn one agent yang selalu bagi kitorg patient2 untuk kitorg penuhkan requirement. kebetulan, masa dia dtg tuh, untuk case tuh aku masih belum ada patient, so alhamdulillah, rezeki aku ngan dia, dia jadi patient untuk case partial denture aku.

so far, dah 3 kali appointment dah dengan dia. plus one, yang mana dia dtg without kitorg janji sebab miscommunication. kesian dia. datang jauh2. dia tinggal jauh jugak dr campus aku sebenarnya. kena naik bus around 30mins kalo tak jam, u know jakarta, terkenal dengan jam or what we called macet here.

tapi aku salute makcik ni. dia x mcm patient2 yang lain, yang sibuk nak duit, kadang2 siap demand nak berapa. dia tau dia yang memerlukan perawatan, jadi dia mcm terima je berapa yang dia dpt. sampai kadang-kadang kalau aku hulur dia duit, dia siap tanya "yana punya duit ga untuk makan yana nanti?" ms dia ckp ayat tuh aku sebak.

and tahulah orang tua, takde apa yang lebih membanggakan dia, bila dia boleh bercerita pasal anak-anak dia yang berjaya. ade one meet ni, sambil menunggu doc, i spend some time lepak dengan dia berborak. dia cerita pasal anak dia, dia ada 5 anak, semua lelaki and alhamdulillah, dia berjaya masukkan lima2 tuh ke university. masa die cerita tuh, aku nampak dia bersungguh sangat bercerita sampai part dia cerita anak dia dpt masuk university tuh, mata dia bergenang. maybe dia terkenang susah payah dia nak sekolahkan anak dia tinggi2.

"ibu sampe jual mobil, yana. karena ga cukup uang mau nyekolahin anak ibu waktu itu. tapi ya alhamdulillah lah skrg, semua anak ibu dikit2 udah bisa kasi ibu ama bapak idup senang"

dan dia senyum bahagia kat situ :)

aku tersentuh. bila balik, aku fikir umi ngan abah. aku teringat jugak atok ngan nenek. mesti umi ngan abah pun rasa mcm ni. mesti sbb tuh abah resah sangat bila one day gara2 kroni2 punya pasal, abah disuruh berhenti kerja. mesti abah resah, dia tahu dia ada banyak anak dia nak tanggung. now aku faham.

and tahulah, aku bru first time masuk lab prostho ni, so still im learning banyak menda, kadang-kadang menda sama ulang banyak2 kali. and ibu ni sgt cooperative. dia nampak aku letih mengulang, dia urut belakang aku, dia suruh sabar, jangan putus asa. hilang letih aku, dia sangat memahami. dia cakap anak baru belajar, takpe, kita ulang lagi, ibu tak penat pun. baik kan? :')

siap datang bawakkan aku dodol, bawakkan aku kuih topi yang dia bawa dari warung. bagi bukan sikit, banyak. suruh aku makan ngan kwn2 doctor yang sama2 penat. baik sangat ibu tuh. dia selalu bagi aku kata-kata semangat, and dia cakap dia suka tgk aku senyum, jangan stress2 kerja, tak payah fikir letih dia, biar kerja aku selesai dengan baik.

balik rumah tuh, lama aku renung ceiling. baik sangat ibu ni. and aku dapat rasa satu tanggungjawab kat situ. bukanlah bermaksud selama ni aku ambil sambil lewa semua patient aku, tapi ibu ni buat aku berfikir. mungkin kerana dia tua, cara dia bercakap, cara dia bagi nasihat tuh sampai straight pada hati aku. im gonna be a doctor, stu profession yang mana org sangat rely on, really count on us. mcm kes ibu ni, dia dah hilang banyak sangat gigi, dia nak dengan gigi palsu yang aku akan buatkan tuh, akan boleh buat dia kunyah macam biasa, and bila senyum nampak cantik nak berbicara.

besar sebenarnya tanggungjawab aku. ya Allah, jadikanlah aku seorang doktor yang penuh dengan ciri2 kemanusiaan, yang bukan sekadar mengejar requirements hanya untuk memastikan aku selesai dlm waktu yang ditentukan. tajamkan skill dan seni aku, supaya setiap hasil tangan aku untuk patient aku, boleh buat mereka berpuas hati. perbaguskanlah kemahiran aku dalam berbual dan berkata-kata dengan patients aku, biar mereka semua selesa dengan aku. berikanlah aku kesabaran, maniskan wajahku dengan senyuman :)

24 tahun hidup, sebenarnya sedar tak sedar, bila aku duduk berfikir, dah mcm2 tanggungjawab aku galas. ada yang aku sudah selesaikan, ada yang masih aku galas, dan ada yang bakal aku galas. tanggungjawab sebagai anak, sebagai kakak sulung, soon tanggungjawab sebagai doctor gigi, sebagai seorang ibu, seorang isteri. mcm2. mungkin jauh aku fikir, tapi semua tuh perlukan persiapan. bila ada tanggungjawab, pasti ada harapan yang sekali mengiringi tanggungjawab yang dipikul tuh. permudahkanlah ya Allah, segala kerja, segala apa yang aku lakukan, aku harapkan redhaMu.

okay sebak pulak, tapi hati rasa lega, sebab dah boleh lepaskan apa yang aku nak share, yang mungkin boleh buat siapa yang membaca juga berfikir. terima kasih ya Allah, untuk segala nikmat, untuk keluarga yang sentiasa menyokong, untuk kawan2 sekeliling yang banyak membantu. semoga segala pekerjaan kami, Kau berkati :)












"this is what we do best, bila stress dlm lab, tunggu patients atau boring-boring saja2. hee!"


biar perjalanan awal ni susah, tapi aku harap, suatu hari nanti, umi aku pun boleh bercerita pada siapa2, dia pernah susah untuk anaknya, dan alhamdulillah anaknya sudah berjaya dan mampu bahagiakan dia. mcm ibu  yang aku tengah rawat ni :)

may my friends and i soon be the lovable doctors, insya Allah :)

have a blessed weekend. assalamualaikum :)

Wednesday, 19 September 2012

the strength!


baru perasan,
this is the only family picture yang kitorg ade untuk raya tahun ni
=/

and seriously tak tipu,
i wanna go home and be with them now
miss all of you, amran's :(

Friday, 14 September 2012

the hardest column to be fill in!


feelings arent getting fader,
things arent getting easier,
its just that us are getting stronger,
and the mind is getting wiser :)

agree?

Wednesday, 12 September 2012

apalah arti menunggu



Telah lama aku bertahan
Demi cinta wujudkan sebuah harapan
Namun ku rasa cukup ku menunggu
Semua rasa tlah hilang
*courtesy of LirikLaguIndonesia.Net
Sekarang aku tersadar
Cinta yang ku tunggu tak kunjung datang
Apalah arti aku menunggu
Bila kamu tak cinta lagi

Namun ku rasa cukup ku menunggu
Semua rasa tlah hilang

Sekarang aku tersadar
Cinta yang ku tunggu tak kunjung datang
Apalah arti aku menunggu
Bila kamu tak cinta lagi

Dahulu kaulah segalanya
Dahulu hanya dirimu yang ada di hatiku
Namun sekarang aku mengerti
Tak perlu ku menunggu sebuah cinta yang sama

Sekarang aku tersadar
Cinta yang ku tunggu tak kunjung datang
Apalah arti aku menunggu
Bila kamu tak cinta lagi

Sekarang aku tersadar
Cinta yang ku tunggu tak kunjung datang
Apalah arti aku menunggu
Bila kamu tak cinta lagi

:)

Monday, 10 September 2012

my problem and their stressful moment :P

these are my problems, yang membuatkan saya gila, hari2 terfikir, sebelum tido termenung merenung ceiling.
untung tak tembus je ceiling tuh, kalo x sure dah berlubang2 atap. kang kena hujan.
eh hujan ape plak, skang panas gila jakarta. tak hujan2.
okay mengarot!



post and core crown. kitorg panggil pin crown.
dibuat after endo, atau what we call perawatan saraf atau perawatan saluran akar.
tatau mana satu ayat malaysia, sbb dah bertukar dgn bahasa indo.
huuu.




next, nih namanya bridge. u fill up bahagian yang tade gigi dengan gigi palsu,
where gigi sebelah2 dia, jadi support. 
haihh. payah nauu nak jumpa patient ni. tapi tape, pelan2 :D




nih crown. gigi yang fracture, patah separuh ke ape,
gigi depan, mostly akan disuggest dengan treatment ni.
dengan bentuk gigi yang masih memungkinkan untuk dijadikan support,
so gigi yang patah tuh diasah sket, smpai jadi cinonet mcm dlm gmbr tuh,
then sarung kan crown tuh.
dah jadi princess dah gigi korg, sbb pakai crown.
lame :P



nih yang paling payah, banyak songeh bila nak membuatnya, sampaikan nak dptkan ke siapnya denture ni,
kitorg need at least 10x appointment ngan patient. phew.
but the best part is, patient dia comel2, nenek2 atau atok2 yang tade gigi.
kdg2 stress, tgk dorg senyum,
hilang gundah di hati.
ecehhh :P
full denture namanya.



nih plak partial denture.
sama lah sket2 mcm full denture yang atas ni,
but this one meant for person yg masih ade beberapa gigi,
so ade some gigi yang akan jadi support. 
my campus letak 2 requirements for this. 
satu dia nak free end, satu tak.
mostly banyak patient untuk this case.


seriously, kalo nak ikotkan, 
i think still boleh chill lagi kot,
but since i have batch mates yang sangat bersemangat, baru 2nd weeks, sume dah mcm berkejar,
tiba-tiba jadi chuak sekali.
i think possible kot sume ni nak siap within 6 months, but we need to plan well lah.
sebab apart from this lab, kitorg ade opdent jugak.
ni lah yang jadi masalah negara skrg, saya duk terfikir, merenung jauh,
asyik pk patient sampai lupa nak pk diri sendiri.
alahai alahai.


and their stressful moment?



haha, i admit it, i always did this to my patient.
tools dalam mulut, i ajak sembang :P

Saturday, 8 September 2012

hello!

assalamualaikum..

i hope this post ends nicely, so that it wont stucked up in my drafts like others. teehee.

looking back at the previous post, and i was like,

"whoooaaaa, lamaaa gilaaa tak update! syawal is about to arriveee??? apekahhhh?!"

haha, syawal is about to leave us dah, another 10 days to go. and im taking this opportunity to ask for forgiveness from all of you, whom i mite hurt thru my writings, or to those whom i always get connected to, by any means other than thru this blog, sorry and please forgive me.

to share my eid's story, dah rasa mcm outdated sangat dah. plus, my eid this year tatau kenapa, terasa mcm ade kurang, guess it was all because during the last 10 days of ramadhan, i wasnt able to fast, cant terawih, such a big lose aite? :( sigh. but still i do pray if i could get  the benefits of lailatul qadar, insya Allah.

oh but this year, mcm seronok, cos macam ramai datang rumah this year. friends and relatives. we received alot of guests, and kat situ dapat jugakla merasa suasana raya. baju kurung sampai x menang tangan nak pakai. baju x raya pun we wore masa nak melayan tetamu. hee.

so now im back to my routine. back to clinic. dengan cycle yang sangat hectic. pheww. baru masuk seminggu, tapi banyak menda dah serabutkan kepala otak ni. and i have to sort it out one by one. help me ya Rabb, i dunno why im getting myself nervous, im so worried, i spend hours before sleeping thinking bout this and that, those matters yang very disturbing.

studies, clinics, patients, environments, feelings. sometimes i wanted to share it with my friends and family, but most of the time, mcm ada je obstacles yang datang. i cant be selfish, not everybody have time just to hear my stories, so i whispered to myself, im a grown up person, i should know how to handle it all by myself :)

things arent getting easier, seriously. but i pray to Allah everyday, make me wiser and stronger. 

okay, wordless. shud stop here. please pray for me, im losing myself all of sudden. and i hope this thing ends soon. doakan perjalanan klinik me and my friends dipermudahkan. dealing with people isnt easy, i told you. it wrenches every bits of sabar that u own.

Allah kelak akan memberikan kelapangan setelah kesempitan
(surah At-Talaq, ayat 7)

putus asa bukan sifat orang islam. theres a reason why u are in the path to be a dentist, yana. theres also at least a reason, why uve been tested again and again over a thing that you are at the weakest point of it. because Allah is training you to be better and better, you cant have a rainbow without the rain.

so take a deep breath. keep calm and be strong :)

take care everyone, assalamualaikum ~


everyday i wake up, with this picture as the wallpaper on my phone,
i said to myself,
i'll do it for Allah, and ill do it for them.
i miss you umi and abah :(