Sunday, 30 September 2012

conflict dalam diri.

assalamualaikum :)

oh bahagianya hari ahad. seronok tak terkata. decided to just stay at home je tho dalam hati ade gak keinginan nak berjalan-jalan walaupun hanya untuk ke bank dan cucuk ATM (padahal sbnrnye sangat perlu, sebab dalam purse duit yillekk!).

been spending time dr pagi tho not that pagi. biasalah, now morning sickness start balik. no no. saya tak mengandung, but disbbkan sakit ni dtg just pagi2 je, so thats why it was named after that. setiap pagi, after solat subuh, saya akan minum air gula. ye air gula ye. huu. sebab i thot sbb my glucose rendah, so thats why pagi2 cmtuh.

but entah, tak jalan pun. i end up terbaring dan merenung ceiling, mujur tak berlubang, and only feel better dalam pukul 10 mcm tuh.

kalau ada mak mertua ni, buatnya dia datang tiba-tiba pukul 9, memang menantu ni pesan, "mak layan diri lah ye" :P hihi. gila kalau mcm tuh, kata nak dpt title menantu mithali ye dak. hehe.

back to the topic. tgk tajuk. yes! itu menda yang sangat banyak melanda saya lately ni. nak buat tu sikit2 conflict. nak buat ni pun conflict gak. adoi, kadang-kadang letey jugak. sbb selalu in the state of indecisive. pastu bengang, last2 ape pun tak jadi.

sekarang ni datang conflict baru, conflict "nak jadi mcm ni". tgk org lawa2, nak jadi mcm ni. tapi orang lawa tuh rajin baju sampai 3 lapis, tudung lilit pelbagai cara seperti dalam tutorial shawls yang membanjiri youtube tuh, and me? tudung bawal hitam, pin bawah. takpun shawl hitam, lilit sesuka hati asal elok, muka bulat ke ape, belakang kira.

pastu tgk org yang berpersonality tinggi, classy, ada jugak rasa, nak jadi mcm ni. tapi part ni i think sampai bila2 pun x boleh. sebab org classy they dont melalut. they talk whenever needed. but not me, it runs in the blood sifat suka potpet ni, i tend to mengarut alot. but taklah sampai nak kata sbb i talk alot i nye personality rendah ke ape, but i dunno, mcm adore org yg cm very rigid in what she hold. cmtuhla :D

banyak lagi camni camni yang saya nak jadi. tgk org alim, ya Allah sejuknya hati, nak jadi mcm ni jugak. haa. teringin weh nak jadi org yg bila dia tgk kita, hati dia pun tenang, sejuk je hati. org kalau tgk saya, agaknya nampak la kepochi, clumsy ape sume ni kan. nak sejuk celah mana ye dak.

so bila nak jd camni camni and cmtu tuh timbul, yet i know, tho its not impossible to be that way, but still, apa yang penting. i shud be myself. mcm contoh, people always gelakkan my tone of voice, mcm fasha sandha katanya. awuu. and kdg2 i buat2 garau suara, tapi sampai one part, terkantoi jua, and last org kata, "itu fitrah kau yana", so i was like "yea, as long as menda tuh x salah disisi agama atau mengganggu keamanan negara ke ape, tapelah, who knows menda2 tuh yang actually akan jadi our signature ke kan?" mana tau org tgk fasha sandha org ingat saya, sbb sore kitorg sama ke kan. haha.

no point nak berubah mcm2, sampai melawan fitrah diri. just be yourself, and people will embrace you for who you are :)

sekian sesi mengarut liyana. i have to study, but mah-MOOD i tak datang lagi. so nak layan running man lah. tata, have a nice day, assalamualaikum :)

 

3 comments:

.nana. said...

samaaaa...konflik "nak jadi macam ni" banyak sgt dalam diri nih huwaaa :'(

Farah Diyana said...

yana,u have imbalance hormone ke?

yanana amran said...

nana : hee! kan kan :)

farah : i guess imbalance hormone dalam diri tuh is a normal thing :)