Monday, 10 September 2012

my problem and their stressful moment :P

these are my problems, yang membuatkan saya gila, hari2 terfikir, sebelum tido termenung merenung ceiling.
untung tak tembus je ceiling tuh, kalo x sure dah berlubang2 atap. kang kena hujan.
eh hujan ape plak, skang panas gila jakarta. tak hujan2.
okay mengarot!



post and core crown. kitorg panggil pin crown.
dibuat after endo, atau what we call perawatan saraf atau perawatan saluran akar.
tatau mana satu ayat malaysia, sbb dah bertukar dgn bahasa indo.
huuu.




next, nih namanya bridge. u fill up bahagian yang tade gigi dengan gigi palsu,
where gigi sebelah2 dia, jadi support. 
haihh. payah nauu nak jumpa patient ni. tapi tape, pelan2 :D




nih crown. gigi yang fracture, patah separuh ke ape,
gigi depan, mostly akan disuggest dengan treatment ni.
dengan bentuk gigi yang masih memungkinkan untuk dijadikan support,
so gigi yang patah tuh diasah sket, smpai jadi cinonet mcm dlm gmbr tuh,
then sarung kan crown tuh.
dah jadi princess dah gigi korg, sbb pakai crown.
lame :P



nih yang paling payah, banyak songeh bila nak membuatnya, sampaikan nak dptkan ke siapnya denture ni,
kitorg need at least 10x appointment ngan patient. phew.
but the best part is, patient dia comel2, nenek2 atau atok2 yang tade gigi.
kdg2 stress, tgk dorg senyum,
hilang gundah di hati.
ecehhh :P
full denture namanya.



nih plak partial denture.
sama lah sket2 mcm full denture yang atas ni,
but this one meant for person yg masih ade beberapa gigi,
so ade some gigi yang akan jadi support. 
my campus letak 2 requirements for this. 
satu dia nak free end, satu tak.
mostly banyak patient untuk this case.


seriously, kalo nak ikotkan, 
i think still boleh chill lagi kot,
but since i have batch mates yang sangat bersemangat, baru 2nd weeks, sume dah mcm berkejar,
tiba-tiba jadi chuak sekali.
i think possible kot sume ni nak siap within 6 months, but we need to plan well lah.
sebab apart from this lab, kitorg ade opdent jugak.
ni lah yang jadi masalah negara skrg, saya duk terfikir, merenung jauh,
asyik pk patient sampai lupa nak pk diri sendiri.
alahai alahai.


and their stressful moment?



haha, i admit it, i always did this to my patient.
tools dalam mulut, i ajak sembang :P

1 comment:

Anonymous said...

hai.. Gud info.. act, i need ur advise psal prubatan gigi neh..
bole x if i nk email id u so i bole directly tnya solan kt u..
heheh..

sbb bnyk solan neh..
tq yanana..