Monday, 22 October 2012

wedding adat batak :)

assalamualaikum :)

i was so thrilled to attend this wedding from the 1st moment they told me about it. to be honest, sebenarnya, saya tak kenal pun who is ira, tho shes my batch mate, but shes in a diff class. plus we malaysians tak follow orientation, so lagilah x kenal budak lain selain budak cls sendiri *alasan*

so with a strong reason i came to the wedding to know who ira pradita is. hee. and thank god i have a few local friends who are so kind, willingly to fetch us up the malay students and brought us to the event since we arent very familiar with the place.

sume bersiap mcm nak rak. sume kuar segala jenis baju2 vogue de vast, eden ja pakai baju kurung. but hey, im still proud wearing it, siap pakai batik malaysia lagi. hee. 

as we reached the place, sort of mcm restaurant yang sangat besar and cosy, just in time, the event is about to start. the guests are superbly ramai and seriously very gorgeous. everyone looks very stunning in their outfits, laces is a must, sbb sini, wedding is one event yang mana everyone put a very high effort to be at their best masa tuh. hee

ira is actually comes from suku sunda, but her husband is a batak. so dorg kata, adat sini, selalunya dorg akan ikot sebelah lelaki. from what ive heard ms die announced, dorg pakai adat mandailing.



the entrance :)



if u can see bawah pokok tuh actually ada parents kedua mempelai waiting for the couple to come in.
dorang ada pasang mcm red carpet, so the couple akan lalu situ untuk sampai ke pelamin dorg :)




okay, yang cantik2 ni is mcm sort of yang jaga meja guest. kitorg sume guest akan sign guest book and if korg perasan, ade mcm bentuk rumah atas meja situ kan?
situ is the place where we put out money in there. adatnya, if dtg wedding akan bagi duit oleh each guest :)




tuh ira and her groom. hee. masa ni dorg ade sesi berbalas pantun.
quite lama jugak. mcm2 lah, susah jugak saya nak faham bahasa dorg actually sbb dorg guna bahasa suku dorg kan.
but sikit2 ade lah mcm "adik dah lama menunggu, jemputlah masuk"
ha cmtuh lah lebih kurang :P




see ira and her husband? cantik kan? :))




as soon as sesi berbalas pantun selesai, so ade mcm tarian tor2, 
yang mana ade 2 org pakcik tua akan menari sambil pegang mcm selendang,
die akan jemput patient tuh and mengiringi ke pelamin. 
hihi. comel2 pakcik tua tuh menari, but seriously menarik! :D




mcm geisha isnt she?




haa, before dorg dapat naik ke pelamin tuh, actually before tuh pengantin tuh ade menari,
haha, ms tuh seriously comel. tarian yg simple but penuh beradat :)
then only dorg ke pelamin.
ada 3, built for the couple, parents sebelah laki dan perempuan tuh.







my gorgeous classmates :) cantik2 kan mereka?




meet my indonesian friend, maesa uswa eastyqoma :)
yang sebelah tuh my hsemate, athirah. hee










owh and makan kat sini, dorg tak sediakan tempat duduk, so ull eat berdiri,
tapi serious food banyakkkk gila. from siomay, soto, nasi berlauk,
macam2 lah. nikmat gila, tho saya tak sempat nak try everything. hee.







almost the whole batch dtg, yang ni girls lah. ramai kannn? 










the guys :)




hee, its me! :)




one more, banner2 yang dorg wat dr bunga.
a must have thing kat every event, regardless kawin ke anniversary ke org meninggal ke.
creative kannnnn? :)


hee. ive  tried to find some videos yang ala2 ade mcm apa yang saya tengok semalam, but tak jumpelah. sigh. but insya Allah, katanya there are more weddings to come. maybe adat jawa plak ke. ill try to make time to attend it, boleh tengok different culture lagi :D

indonesia, other than shopping malls belanja murah tuh, seriously they have alot more to offer. cultures especially. sangat banyak and very interesting :)

okay tuh je, dah tatau nak cite ape, will be updating more soon. 

take care, have a productive week friends, assalamualaikum :)

No comments: