Sunday, 27 January 2013

we plan, Allah plans, but Allah's plan is always the best :)

assalamualaikum :)

whoaaa, rajin pulop lately ni menghapdet blog. too much leisure time kot since campus cuti for almost two weeks. and the school is back to operate like normal (insya Allah) by tomorrow. tahu kan ape perasaan dia bila org dah lama cuti, suddenly kena kerja balik?

yes, malas! T_T

but realising the fact that cycle dah nak habis, i have about just a month left, a month yang hanya ade 28 hari (too bad), so seriously i have to work hard to settle this prosthodontics lab. seriously. with another 3 cases left, i know some said its quite impossible to finish it within that one month, but come on, xkan nak give up sebelum cuba kan.

so tadi petang, dengan bersemangatnya, buat planning. so that at least i can get a clear view of my plan. and thank God kalo semuanya smooth, akan settle semua tuh. just kena pray hard, my campus nye condition dah okay, my health is always at its best, and patients sume being cooperative.






hah siap bagi semangat untuk diri sendiri lagi. hihi. pray for me please, somehow its like a small battle for me now nak settlekan all the requirements before the cycle ends on 3rd march nanti. still tade patient untuk bridge, but sokay, tomorrow kite hunt yeh yana? :) doa banyak2 semoga dipermudahkan. 

no matter what that might happen in between, still i believe, maybe that is the best thing for me that He has planned. and you yana, dun be a lazy girl. anyone seeing me lazying around, please slap me! seriously.

all the best batchmates, lets work hard! 



KEEP CALM 
AND
ACT LIKE A SIR ! :P

Friday, 25 January 2013

drawing

assalamualaikum ~

ive been trying very hard to control my emotions today. im not very sure whats wrong with me, but the moment i opened up my eyes this morning, they went watery. thats weird.

so cuddle up with the bolster for quite some time before forcing myself to wake up and do some tidy-ing. took my bath. while thinking why on earth i woke up with this gloomy feelings. i dun have any bad dream last nite. weird.

so the next thing i do, get dressed and felt like putting on the face mask. my skin complexion is getting worse lately. and im not very sure what is the reason then. stress perhaps. the last time i put a face mask on, was errr, a year back? hoho. so not perempuan. no wonder lah your skin is like that liyana.

took the laundry from the laundry basket, and throw it on my bed. with hopes seeing them messing the bed will drive me to fold them quickly. but no. im not in the mood to fold the clothes yet. glued my butt to the study area. and of course lah not to study kan. browsing thru my favourite websites, all the DIY-s websites. tak faham kenapa hari2 nak bukak website wedding decorations and get some ideas. im not getting married any soon pun. heh.

mood changed? nah. still gloomy.

okay, laying on the bed and mcm biasa termenung. think of nothing but took me sometime before i actually forced myself to fold the clothes. okay done. and back termenung. hish, tak boleh jadi ni. this type of feelings cant be entertain or else ull get carried away.

lets do some crafts! wanna do the pompom flowers, but too bad, it needs at least 8 sheets of crepe papers, but i only have one. okay cancel the plan. take an A4 paper and start drawing. i draw a big heart. and stared at it for about erm, 10 minutes.

then i just let the fingers draw whatever they wanna draw. and u know it turns out to be what?




yes this. not a tribal design or what, okay. and then i felt my cheeks mcm panas2. whatever lah. and puppp, in 3 seconds my eyes went watery and a teardrop fell on the heart ive drew. damn. distractions failed. and i know the heart feels miserable now.

i wanted to share, but i dunno how to start. but the only thing that i have now is FAITH. 

dear love trapped in the centre of the heart, im so sorry, ure surrounded by all the messes that ive been trying to demolish it slowly. astaghfirullah.

:)

sorry for being a jerk. really. 

some beneficial sharing, insya Allah :)

assalamualaikum :)

just got back from the mall, watching movie while having some good times with friends tadi. kalau tak salah, sejak dari rabu lepas start cuti until now, tade satu hari pun yang saya duk rumah. hari2 keluar *facepalm* every nite before tdo, selalu berazam, "besok nak bgn awal lah, nak update blog. nak cite banyak sangat." alih2 sebab letey sgt, bangun awal dah, tapi bestnye berguling dalam comforter, alih2 akan bangun bersiap bila ade org suh siap2 untuk keluar :P

so what do i have this time to share? some islamic knowledge perhaps, something that i gained masa i attended sharing yang my friend organized last sunday. and somehow menda ni caught my awareness, a basic thing for a muslim like us. okay2, nak cakap banyak tak reti. just straight to the point.

masa sharing tuh, bahannye adalah tentang hadith ghulam. hadith mengenai seorang pemuda. yang mana muwajjih (penyampai) kupas satu persatu tentang hadis tuh dan segala maksud tersiratnya tentang hadis tersebut. its a long story but seriously very interesting. maybe u can go and google about that, ade :)

but the basic thing yang i wanna share is, some 10minutes slot yang dorg bagi untuk those yang dtg the day before, share balik dengan kitorg yang tak datang ni. about tarbiyyah. dakwah. menyampaikan perkara baik. ha lebih kurang samalah tuh maksud dia. hee.

dalam dunia ni actually, tarbiyyah ni sebenarnya terbahagi kepada dua, yaitu :
  • tarbiyyah islamiyah
  • tarbiyah jahilliyah

menurut kata sisters yang share tuh, konsep tentang perkara ni, tiada yang tengah2, seperti mana hak dan batil. jika perkara yang disampaikan tuh ada gunanya untuk keperluan kita kepada agama, maka itulah tarbiyyah islamiyah, dan selain dari itu, yang lagha dan sebagainya, ia akan tergolong pada tarbiyah jahilliyah.

jadi penyampaian tarbiyah ni pun boleh dibahagikan kepada dua, yaitu :
  • tarbiyah rasmiyah (secara beramai2, jama')
  • tarbiyah ghairu rasmiyah (zatiyah / diri sendiri)

tarbiyah secara beramai2 tuh seperti mana yang semua sedia maklumlah, sama ada dalam bentuk ceramah, kita menghadiri usrah atau sekarang lebih sinonim dengan nama bulatan gembira. hee. until now i still wonder, nape nama die kena bulatan gembira, bukan bulatan bahagia atau ape kan. hee. tapi takesalah, sebab memang selalunya habis dari berbulatan ni, memang akan gembira dengan sisters yang lain pun ;)

what that had been stressed by them is that, antara kedua jenis tarbiyah ni, yang paling penting is tarbiyah zatiyyah, yaitu tarbiyah kepada diri sendiri. sebab dalam tingkat muwasafat tarbiyah tuh, yang paling dasar adalah individu muslim tu sendiri. akar hati seorang muslim tuh adalah menda yang paling penting untuk dibentuk, supaya bila akar yang dibentuk tuh dah kuat, insya Allah akan menghasilkan buah yang baik.

muwasafat tarbiyah tuh ape? ni ade gambar dia :)



nampak kan tangga pembentukan suatu macam budaya islam, yang mana pada tingkat teratas tuh yaitu ustaziyatul alam. dan semuanya perlu dilakukan dengan berperingkat-peringkat. 

so kenapa tarbiyah zatiyah tu sangat penting? simple. kerana kita paling banyak dengan diri kita, sepanjang masa kita dengan diri kita. kalau dibanding usrah, mungkin perkara tuh seminggu sekali kita attend kan? but diri tuh kita bukan boleh buang2 dia, amik bila kite perlu kan? hee. jadi adalah sangat penting untuk kita equip kan diri kite dengan ilmu2 agama. ambil tahu, cari tahu. jangan kita jadi islam hanya sekadar atas nama, hanya sekadar kerana kita lahir sebagai seorang islam. malu nanti kalau saudara bukan islam kita bertanya, kita tercengang tanpa hujah bila orang tanya tentang agama kita sendiri. 

Umar Al Khattab, salah seorang khulafa ar rasyidin pernah berkata, 

"hisablah diri kamu, sebelum kamu dihisab"

kalau kita hayati betul2, sangatlah mendalam apa yang dikatakan beliau ni. lebih baik kita duduk, cuba renung balik ape yang dah kita buat, sebelum nanti kita dinilai oleh Allah dihadapan semua orang. mutabaah amal. cek balik ape yang dilakukan. sehari demi sehari, cuba gandakan perkara baik yang kita buat. mungkin semalam satu helai page Al Quran yang kita baca, besok mungkin boleh dua :) sentiasa ada cara untuk kita jadi lebih baik kan? yang penting kita usaha, pahala atau ganjarannya, biarlah Allah yang menentukan, tapi kita kena percaya, Allah tuh Maha Penyayang, kalau kita berniat baik kejalanNya, insya Allah ganjaran baik menanti kita.

sebab dalam Al Quran, satu potong ayat yang saya sendiri sangat suka, surah Al Ahzab, ayat 4 :

"Allah tidak menjadikan seseorang dua hati dalam rongganya.."

yang mana sewaktu sharing tu dijelaskan, apa yang dimaksudkan melalui ayat ni is, dalam hati manusia tuh, hanya boleh ditempati oleh satu niat atau satu perkara. sama ada yang baik, atau yang buruk. dan ia diperkuat lagi dengan potongan ayat dari surah As Syams, ayat 8-10 :

" maka Dia mengilhamkan kepadanya (jalan) kejahatan dan ketakwaannya,
sungguh beruntung orang yang menyucikan (jiwa itu),
dan sungguh rugi orang yang mengotorinya.."

jadi sebagai makhluk Allah yang sangat sempurna dan istimewa sekali, surely kita always mahukan yang terbaik untuk kita. dan selalunya orang beranggapan, kita nak buat baik, sebab kita nak dapat pahala, dan nak dapat pahala tuh sebab kita nak masuk syurga. dan niat kita terhenti disitu. jangan! setelah kita nikmati hidup yang serba lengkap ni, melihat kejadian alam yang sangat dahsyat, tak teringinkah kita untuk bertemu dengan penciptaNya, pencipta kita makhluk ni? jadi, ubah niat, ubah goal kita, jangan jadikan syurga itu sebagai destinasi terakhir, tapi jadikanlah syurga itu sebagai satu tempat untuk kita berjumpa dengan yang Maha Berkuasa. semoga dorongan tuh akan menguatkan hati kita untuk menjadi lebih baik dan ke arah yang diredhainya.

so back to the main point, untuk kekal istiqamah, kekal bersemangat untuk berjumpa dengan Allah, yang penting hati dan diri sendiri tuh perlu dibentuk dulu :) ada beberapa tips yang sisters share kan, antaranya :

  • rajin2 lah baca tafsir. mungkin pernah sekali kita khatam Al-Quran tapi tidak membacanya terjemahannya, dan masih belum terlambat untuk semua tuh. dalam Al Quran tuh ada terlalu banyak ayat2 yang baik, dan mungkin beberapa potong ayat mampu dijadikan pegangan untuk kita di suatu waktu atau situasi tertentu.
  • banyakkan membuat amalan sunat. puasa sunat, baca Al Quran setelah waktu solat, bersedekah dan macam-macam lagi
  • setelah kita hadiri tarbiyah, atau usrah, ambil masa untuk revise balik apa input yang kita dapat. try to digest it, and cuba kaitkan dengan kehidupan kita sendiri agar merasa perkara tuh lebih dekat dengan kita :)
  • selain novel2 cinta, maybe kita boleh mula untuk baca banyak buku2 agama :)

sebagai seorang muslim, tarbiyah zatiyah ni kita kena sentiasa cuba untuk mantapkan, sebab bila tarbiyah diri sendiri kita mantap, insya Allah ia akan mampu untuk menzahirkan apa yang kita percaya dengan agama yang kita pegang. mcm saya sendiri, saya selalu kagum dengan orang yang sangat terjaga pakaiannya, tutur kata, amalannya, selalu kagum dengan mereka yang mampu menolak tepi fashion dan segalanya dan berpakaian mengikut tuntutan syarak dengan sebaiknya, dan memang melalui pengamatan saya, semua ni mereka mampu lakukan kerana kepercayaan diri mereka yang sangat mantap.

jom sama2 kita cuba, bak kata org putih, its better late than never, dan bak kata org melayu, sehari selembar benang, lama2 menjadi kain. pelan2, tapi kita cuba istiqamah. saya dan kita semua :)

thats all, sorry if maybe ade yang kenal diri ni, and rasa mcm tak layak untuk saya berkata2 tentang perkara ni, saya cuma nak share something yang terkesan pada saya. mungkin menda ni pun ade yang pernah dengar dari orang lain, tapi x salah kan saya nak share, untuk peringatan lagi :) kata sahabat saya, perkara baik ni, jangan kita remehkan walaupun dah berpuluh kali kita dengar. mungkin kali pertama x terkesan, kali kedua pintu hati kita diketuk, dan seterusnya ia mulai terbuka? :)

hidayah itu milik Allah, berdoalah dengan hati yang yakin bahawa satu hari nanti kita memperoleh hidayah untuk menjadi individu muslim yang sebaiknya, insya Allah :)

i end the post with two videos about tarbiyah, worth watching.




bestkan? bersemangat dengar video ni :)
and one more down here. penah tgk film ketika cinta bertasbih?
nih ade puisinya :)




salam jumaat. take care. assalamualaikum ~

Thursday, 10 January 2013

paranoid yang memakan diri

assalamualaikum :)

lamanyaaa tak berceloteh kat blog ni, sampai ade org kata blog mcm dah mati. hee. bukanlah, just selalu tak mampu nak habiskan post bila dah tulis, halfway then masuk draft ataupun rasa mengarut, delete je. teehee.

and now, while having my cup of coffee, tiba-tiba rasa nak menulis. about a thing that bothers me alot. is unsure, sebab umur yang dah semakin meningkat, atau kerana peer pressure, atau kerana perkara ni merupakan fitrah semulajadi seorang manusia yang ade perasaan. ecehh.

what is the thing that i am paranoid at?

some ticklings regardless its a big one or just a tiny piece at my heart. sebarang perasaan bahagia atau rasa suka.

but let me state it clearly here, i have nobody to blame for my paranoia here, because im completely aware it is all come from myself, its either i cant overcome some sort of emotions or get rid of anything that cause me to have this kind of feelings.

just like those who is fear of heights or what we called as acrophobia, contoh terdekat is my father, when we went to acropolis kat turkey hari tuh, he tried his best to overcome that feelings where sometimes senang nak membuatkan dia marah bila org kacau die while he is trying to overcome that phobia. eh mcm berbelit je ayat. tapi faham kan?

when we are in a state yang we are fighting with our own feelings, then come any other outer source yang try to meddle up dengan apa yang kita tengah go thru, without kita sedar, kita akan act dengan very harsh and worse come to worst, sampai kita buat sesuatu yang kite regret.

for my case, everybody knows, at my age, semua orang dah sibuk getting engaged, getting married. all these things yang involve feelings, not just yours but your partner. asal pegi mana2, orang tanya "eh bila nak kawen? dah tua dah" asal bukak facebook, "ehhhhhhhhhh, tunang dah diaaaaa? wahhhh alhamdulillah, kawennnn dah dia ni haaaaaa" and paling x best kalo bukak depan mak, ada soalan tambahan "haaa, kawan kakak dah, kakak bila lagi?"

.......

bukan tak mahu, tapi takut. siapa xnak. yes, past histories memang ade, nobody salah, memang yang salah tuh diri sendiri. just like people selalu kata, u have to build urself again and try. u never know until u try. jodoh tak datang bergolek mcm tuh je, kena usaha. betul betul, tak salah. tapi this fear? susah sangat nak handle :(

i dun like myself yang sekarang, sket2 nak mrh especially when any opposite gender try to talk about feelings atau just being concern tanya have i recovered ke belum. tak pasal2 marah org. lepas tuh regret. plus umur yang bak kata orang dah memang umur kahwin, i do have the urge rasa nak plan2 for future, and what not, nak pakai macam mana, macam mana majlis with this one figure yang im sure dah to spend my life with.

but how kalau paranoid ni masih ada? how how?

i know, mesti ade yang kata, im such a negative minded punya person, tak redha dengan apa yang terjadi. not to blame them too, itu views dorg kan. but be in my shoes, me myself taknak pun ade feelings ni, tak best, payah. x syok pun. but luckily, during these hard times, Allah is always there with me. at least He still guides me, taklah sampai nak memberontak buat menda bukan2, hanyut sket2 dengan perasaan, nnt die tarik balik tali tu ke arah dia. thank you Allah.

kenapa entah nak cakap pasal menda ni. cos dilemma. taktau nak explain mcm mana, and i always found myself better to explain in my writings. i bet some people out there pun ada mslh yang sama, may we can get over this thing quickly. perasaan takut2 tuh makan diri. seriously.

to Allah, i surrender my feelings, and to Him saya mengadu segala keluh kesah yang x penah berhenti menghantui ni. i pray to be surrounded always with all those positive vibes about this matter. ive been giving those excuses as "nak bercinta lepas kahwin" without sedar sebenarnya im very afraid of that, what if we cant suit each other nnt lepas tu. talking to my mum, she said, best thing is, pray to Allah, if betul dia orang tuh yang dah ditulis di Luh Mahfuz untuk you, insya Allah slowly ull get that chemistry. kehidupan selepas kahwin dengan percintaan sebelum kahwin tu jauh bezanya, menda tuh umi asyik ulang thousand times. and remember, hidup tuh bukan setakat sampai kawin semua dah selesai, lepas kahwin lagi banyak menda kena berdoa.

jaga diri, jaga hubungan tuh sebaiknya sampai waktu yang dah betul2 halal untuk segalanya, insya Allah, Allah akan pelihara sebaiknya. tuh kata seorang kawan. tak semuanya yang selalu kita suka tuh, yang tuh yang terbaik untuk kita. thats the privileges yang kita semua ada as a muslim, bila kita ada masalah, ada pilihan yang perlu kita buat, tadah tangan, istikharah, semua tuh kita semua sedia maklum kan :)

susah nak pujuk hati, tapi semuanya tak mustahil kalau kita serahkan segalanya kepada Pemilik Segala Hati kan kan? slowly, slowly.  i dont what this paranoid to last long, it hurts me alot. selalu menumpang happy dengar cerita kawan2 yang dah bahagia, tipulah tak rasa nak ada bahagia kat diri sendiri. but mendoakan kebahagiaan orang lain tuh perlu, takesalah siapa pun orang tuh, mana tau nnt tempias dapat sket kebahagiaan tuh kat kita.

dear lifetime partner, if awak dah jumpa saya, tapi saya masih berhati batu, saya harap awak sabar menunggu. dan andai kata awak masih sesat untuk jumpa saya, tapelah pegi jalan2 dulu, sebab saya masih hati batu, semoga suatu saat awak dah jumpa pintu saya tuh, hati saya dah lembut, dah terbuka untuk bagi ruang untuk awak bertamu :)

jiwang eh? eh sekali sekala. kehkehkeh (>.<)




have faith liyana. have faith people :)


sorry if this thing annoys anyone. take care and assalamualaikum ~