Thursday, 10 January 2013

paranoid yang memakan diri

assalamualaikum :)

lamanyaaa tak berceloteh kat blog ni, sampai ade org kata blog mcm dah mati. hee. bukanlah, just selalu tak mampu nak habiskan post bila dah tulis, halfway then masuk draft ataupun rasa mengarut, delete je. teehee.

and now, while having my cup of coffee, tiba-tiba rasa nak menulis. about a thing that bothers me alot. is unsure, sebab umur yang dah semakin meningkat, atau kerana peer pressure, atau kerana perkara ni merupakan fitrah semulajadi seorang manusia yang ade perasaan. ecehh.

what is the thing that i am paranoid at?

some ticklings regardless its a big one or just a tiny piece at my heart. sebarang perasaan bahagia atau rasa suka.

but let me state it clearly here, i have nobody to blame for my paranoia here, because im completely aware it is all come from myself, its either i cant overcome some sort of emotions or get rid of anything that cause me to have this kind of feelings.

just like those who is fear of heights or what we called as acrophobia, contoh terdekat is my father, when we went to acropolis kat turkey hari tuh, he tried his best to overcome that feelings where sometimes senang nak membuatkan dia marah bila org kacau die while he is trying to overcome that phobia. eh mcm berbelit je ayat. tapi faham kan?

when we are in a state yang we are fighting with our own feelings, then come any other outer source yang try to meddle up dengan apa yang kita tengah go thru, without kita sedar, kita akan act dengan very harsh and worse come to worst, sampai kita buat sesuatu yang kite regret.

for my case, everybody knows, at my age, semua orang dah sibuk getting engaged, getting married. all these things yang involve feelings, not just yours but your partner. asal pegi mana2, orang tanya "eh bila nak kawen? dah tua dah" asal bukak facebook, "ehhhhhhhhhh, tunang dah diaaaaa? wahhhh alhamdulillah, kawennnn dah dia ni haaaaaa" and paling x best kalo bukak depan mak, ada soalan tambahan "haaa, kawan kakak dah, kakak bila lagi?"

.......

bukan tak mahu, tapi takut. siapa xnak. yes, past histories memang ade, nobody salah, memang yang salah tuh diri sendiri. just like people selalu kata, u have to build urself again and try. u never know until u try. jodoh tak datang bergolek mcm tuh je, kena usaha. betul betul, tak salah. tapi this fear? susah sangat nak handle :(

i dun like myself yang sekarang, sket2 nak mrh especially when any opposite gender try to talk about feelings atau just being concern tanya have i recovered ke belum. tak pasal2 marah org. lepas tuh regret. plus umur yang bak kata orang dah memang umur kahwin, i do have the urge rasa nak plan2 for future, and what not, nak pakai macam mana, macam mana majlis with this one figure yang im sure dah to spend my life with.

but how kalau paranoid ni masih ada? how how?

i know, mesti ade yang kata, im such a negative minded punya person, tak redha dengan apa yang terjadi. not to blame them too, itu views dorg kan. but be in my shoes, me myself taknak pun ade feelings ni, tak best, payah. x syok pun. but luckily, during these hard times, Allah is always there with me. at least He still guides me, taklah sampai nak memberontak buat menda bukan2, hanyut sket2 dengan perasaan, nnt die tarik balik tali tu ke arah dia. thank you Allah.

kenapa entah nak cakap pasal menda ni. cos dilemma. taktau nak explain mcm mana, and i always found myself better to explain in my writings. i bet some people out there pun ada mslh yang sama, may we can get over this thing quickly. perasaan takut2 tuh makan diri. seriously.

to Allah, i surrender my feelings, and to Him saya mengadu segala keluh kesah yang x penah berhenti menghantui ni. i pray to be surrounded always with all those positive vibes about this matter. ive been giving those excuses as "nak bercinta lepas kahwin" without sedar sebenarnya im very afraid of that, what if we cant suit each other nnt lepas tu. talking to my mum, she said, best thing is, pray to Allah, if betul dia orang tuh yang dah ditulis di Luh Mahfuz untuk you, insya Allah slowly ull get that chemistry. kehidupan selepas kahwin dengan percintaan sebelum kahwin tu jauh bezanya, menda tuh umi asyik ulang thousand times. and remember, hidup tuh bukan setakat sampai kawin semua dah selesai, lepas kahwin lagi banyak menda kena berdoa.

jaga diri, jaga hubungan tuh sebaiknya sampai waktu yang dah betul2 halal untuk segalanya, insya Allah, Allah akan pelihara sebaiknya. tuh kata seorang kawan. tak semuanya yang selalu kita suka tuh, yang tuh yang terbaik untuk kita. thats the privileges yang kita semua ada as a muslim, bila kita ada masalah, ada pilihan yang perlu kita buat, tadah tangan, istikharah, semua tuh kita semua sedia maklum kan :)

susah nak pujuk hati, tapi semuanya tak mustahil kalau kita serahkan segalanya kepada Pemilik Segala Hati kan kan? slowly, slowly.  i dont what this paranoid to last long, it hurts me alot. selalu menumpang happy dengar cerita kawan2 yang dah bahagia, tipulah tak rasa nak ada bahagia kat diri sendiri. but mendoakan kebahagiaan orang lain tuh perlu, takesalah siapa pun orang tuh, mana tau nnt tempias dapat sket kebahagiaan tuh kat kita.

dear lifetime partner, if awak dah jumpa saya, tapi saya masih berhati batu, saya harap awak sabar menunggu. dan andai kata awak masih sesat untuk jumpa saya, tapelah pegi jalan2 dulu, sebab saya masih hati batu, semoga suatu saat awak dah jumpa pintu saya tuh, hati saya dah lembut, dah terbuka untuk bagi ruang untuk awak bertamu :)

jiwang eh? eh sekali sekala. kehkehkeh (>.<)




have faith liyana. have faith people :)


sorry if this thing annoys anyone. take care and assalamualaikum ~

2 comments:

Anonymous said...

dear lifetime partner, saya dah jumpa awak. Namun andai hati awak masih belum terbuka untuk saya, penantian yang saya janjikan. Andai hati awak masih ragu dengan saya, setia saya janjikan. Hanya saya minta agar awak tidak jemu berusaha untuk membuka hati, setidaknya memberi saya kunci hati awak, agar saya tahu sudah ada ruang untuk saya bertamu di hati awak..~

yanana amran said...

:)