Thursday, 21 November 2013

ahmad ammar : kematian yang menghidupkan

innalillahiwainnailaihirajiun. al fatihah buat saudara ammar, semoga rohnya tenang dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.

have u read about his story? the viral video that is widely spread in the facebook currently entitled [ahmad ammar dalam kenangan : 1993 - 2013]. kalau ada masa terluang, jemputlah tengok. insya Allah banyak ibrah (pengajaran) yang boleh diambil dari situ.

hebatnya ahmad ammar. dia bukanlah seorang sahabat saya yang saya kenal secara personal pun, cuma tahu pun tentang dirinya melalui penulisan2 yang dibuat tentang dirinya setelah dia meninggal. tapi kematian dia membuka mata, membuka hati.

dalam kecewa dan meluat melihat video-video 'cheapskate', cam comel jerrrrrr, video couple itulah ini lah, kisah villa nabila ape lah, tiba-tiba video ni menjadi bualan ramai. mula2 tgk video, "wow, 24minit punya video". ada jugak terdetik rasa malas, tapi mungkin Allah gerakkan hati jugak untuk melihat dan alhamdulillah selama 24minit tu, mcm2 perasaan ada.

gembira. subhanallah, masih ada sosok pemuda yang bersungguh-sungguh menjalankan aktiviti kemanusiaan, membantu sini sana.

sedih. mengetahui dia pemuda yang hebat itu sudah tiada lagi di dunia.

kagum. lihatlah kematiannya ditangisi oleh ramai orang. bahkan rakyat turki berebut-berebut memegang keranda beliau sebelum beliau dikebumikan.

malu. dia yang jauh lebih muda, dah banyak yang dilakukan sehingga dia berpeluang untuk dimakamkan bersebelahan dan berdekatan dengan makam abu ayub al ansari. aku? what have i done for the ummah?

*tunduk*

tahu siapa abu ayub al ansari? sahabat rasulullah yang antara paling lama jangka hayat hidupnya. mengikuti almost semua perperangan jihad sewaktu Islam sedang cuba meluaskan jajahannya sehingga menguasai 2/3 dunia. zaman di mana sultan muhammad al fateh di saat dia mampu menawan bumi constantinople, beliau mencari makam abu ayub ini. kerana abu ayub minta untuk dikafankan di tembok supaya beliau dapat mendengar derapan tapak kaki kuda tentera yang dipimpin oleh raja yang hebat untuk menawan suatu kawasan yang diriwayatkan oleh Rasulullah. dan dia adalah sultan Al Fateh. dan kawasan yang dimaksudkan itulah tembok di kawasan bumi constantinople atau kita kenal sebagai Istanbul sekarang.

masya Allah. hebatnya ahmad ammar, mampu dimakamkan bersama dengan orang hebat. yang semangat juangnya insya Allah sama seperti sahabat2 nabi yang agung itu.

terima kasih wahai saudara seislam. kematianmu ditangisi ramai manusia. semoga rohmu tenang di sana. semoga kematianmu membuka mata lebih ramai manusia. dan semoga semangatnya mendorong serba sedikit hati ini untuk berjuang menegakkan agama Allah.

lastly, a question for us to ponder as a caliph di bumi Allah ni, what have we done for the ummah? are we just wanna be the ignorant ones? or maybe sekadar orang yang tumpang gembira dan berbangga bila suatu saat Islam dah bangkit? atau nak menjadi orang yang sama-sama bersusah payah menegakkan hak Allah di muka bumi ini?

manusia itu istimewa, jauh lebih istimewa dari makhluk Allah yang lain, lebih istimewa dari para malaikat yang senantiasa bertasbih kepada Allah. kerana apa? kerana manusia diberi peluang untuk memilih. dan pilihan itulah yang menentukan darjat kita di sisi Allah di hari akhir kelak :)

"dan janganlah sekali-sekali engkau menyangka orang-orang yang terbunuh (yang gugur syahid) pada jalan Allah itu mati, (mereka tidak mati) bahkan mereka adalah hidup (secara istimewa) di sisi Tuhan mereka dengan mendapat rezeki.."
(Al Imran : 169)



nota kaki : muka arwah ammar dalam video itu sebelum dia dikafankan sepenuhnya tu kadang-kadang bermain dalam fikiran ni..

Wednesday, 20 November 2013

talking about marriage


Marriage is a school where u get the certificate before you start.

a school where you will never graduate.
a school without a break or a free period.
a school where no one is allowed to drop out.
a school which you will have to attend every day of your life.
a school where there is no sick leave or holiday.

a school founded by the Almighty:
a) on the foundation of love
b) the walls made of trust
c) the door made of acceptance
d) the windows made of understanding
e) the furniture made of blessings
f) the roof made of faith

Before you forget, you are just a student not the principal. the Almighty is the principal :)

*taken from doc halina's blog*

topik cliche umur 25. "bila nak kahwin?"

i bet ramai dari kita especially the girls, as we reached this age, semua akan start to aware about this matter. about finding a good spouse, saving some money, planning the future with a figure that u find him/her as 'the one'. sampaikan kadang-kadang, pressure from keadaan sekeliling boleh membuatkan seseorang ambil tindakan untuk jump into this marriage thingy without having a deep thot about it.

kahwin bukanlah semata tentang majlisnya. bukan saje tentang baju kahwin yang paling cantik yang suits the trend, bukan semata tentang having the best place to celebrate it with your friends and family. kahwin tu lebih dari tu. i may not the most eligible one to talk about this, but spilling about it a bit might be okay. mungkin apa yang saya pikir, sama dengan apa yang kalian pk. ataupun apa yang saya tak terpikir, kalian terpikir, please, kindly enough to share it with me. im reaching that 25 age, and i think i need to equip myself with such knowledges about this.

memang seronok, being on the track to prepare for the event. macam-macam menda untuk disettlekan. and if u are a shopaholic just like me, this one is totally a bliss. u can buy things without feeling guilty, beli hantaran mestilah kena beli yang best2, itukan hadiah buat seseorang yang bakal jadi peneman hidup. baju kena cantik sebab dari selalu x stand out in a crowd, masa tulah mungkin jadi the only moment where u can be the centre of attraction. caterers shud serve the best food for the guests. entah, semua tu sangat menyeronokkan, tapi hakikatnya perkahwinan itu adalah jauh lebih dari itu.

perkahwinan itu tentang dua hati. dua hati yang sama-sama setuju untuk digabung menjadi satu. bukan untuk 2 hari majlis diadakan, tapi untuk selamanya insya Allah till jannah. persiapan itu yang jauh lebih penting. tapi tak ramai yang putting a deep thot into this. knowledge untuk menjadi seorang isteri, menjadi seorang suami. sifat yang memungkinkan untuk memikul tanggungjawab tu. kursus kahwin mungkin memberi pencerahan, tapi sejauh mana apa yang diperoleh dalam kursus tu diterapkan dan dipraktikkan? jgn jadikan sijil kursus kahwin tu sebagai tiket lepas untuk kahwin je. naya perkahwinan tu nanti.

sebagai contoh, akad nikah yang dilafazkan oleh seorang lelaki. sebaik sahaja dilafazkan akad tu, suami lah yang akan menjadi penanggungjawab semua dosa isteri. yang dahulu dipikul oleh sang ayah dan abang-abangnya (for instance : dosa x menutup aurat). x mudahkan? dosa sendiri pun belum mampu terpikul, tapi kita dah kena pikul dah tanggungjawab dosa orang lain lagi. dan sama jugak untuk seorang perempuan, syurga yang dahulu di bawah tapak kaki ibu, skrg sepenuhnya dibawah tapak kaki suami. baik buruk suami tu, semua kita kena terima sbb kena ingat syurga itu di bawah tapak kakinya. dan insya Allah perkara ni kite mampu nak layari dan terima, bila hati tu dah sama-sama berjanji setia dan sama-sama sepakat untuk melayari bahtera perkahwinan tu sama-sama dengan masing2 aware terhadap tanggungjawab masing-masing.

macam mana?

pertama, dengan mendalami ilmu. dan sebaiknya ilmu agama. saya tak kata ilmu agama je penting, tapi il mu agama tu insya Allah meliputi semuanya. tahu tentang tanggungjawab, tahu tentang hukum nusyuz, zihar dan sbgnya mampu memelihara kita dari ke arah situ. banyakkanlah membaca. selain sibuk meng-spa diri untuk cantikkan fizikal kita buat tatapan si suami, baca lah buku-buku agama untuk mencantikkan rohani :) dan suami pun ada keperluan untuk dia mengetahui tentang bab thaharah, fiqh dan ibadah, untuk dijadikan rujukan oleh isteri bila x tahu.

ilmu lain, mcm psikologi, atau lain2 pun penting. nnt dah ada anak, kan selain cikgu di sekolah, kita sebagai ibu bapa pun antara yang mencorak anak-anak kita. dah mampu ke kite menjadi sabar untuk menjaga anak-anak? dah mampu ke kita nak korbankan macam-macam untuk jaga dan besarkan mereka? having a good knowledge psl psychology mungkin boleh membantu kita untuk lebih memahami pasangan. penting jugak tu ;)

and smlm, my mum and i talked about this. kesediaan untuk saling menerima. i asked my mum, salah ke untuk seorang perempuan jual mahal sebelum dia dinikahkan? and i asked me to answer me by not being bias since im her daughter kan. and she said, x salah. sebab kesanggupan seorang lelaki tu kita boleh dinilai dari situ, untuk tengok sebanyak mana dia sanggup buat untuk kita. dia ada anak lelaki nnt pun, she wud advise his son to give his best in winning over a girl's heart. thats the nature. sebab perempuan, once die dah kahwin, dia kena always menurut to her husband. as long as x bertentangan dengan syariat agama lah kan. but if lets say suami x suka makan durian, kenalah jugak kita x makan durian, at least x dekat rumah yang boleh mengganggu keselesaan dia. walaupun perkara remeh. perkara remeh pun jadi x remeh bila dah hidup berdua, because u always have to find the best way to suit both of your likings.

okay i still dun get to elaborate the point enough yet. about saling menerima ni. about accepting the goods and flaws and at the same time trying to be better for the sake of making ur spouse happy. mcm mana ye. 2 jasad yang berbeza, of courselah mempunyai cara fikir, cara hidup, cara makan atau cara apa saja lah yang berbeza. tak semua yang kita suka dia akan suka, but then bila dah hidup sebumbung, semua tu kite kena compensate, to complement each other. tau pasangan kita ni jenis yang x berapa nak amik endah, sebagai contoh si isteri, maybe boleh amik hati orang-orang yang mungkin terasa hati dengan si suami, by doing something untuk sama-sama menjaga nama dia. at least, kita buat bagi pihak si suami. suami bergaduh dengan mak sendiri, jadi bini jangan jadi batu api malah kita yang kena jadi ais menyejukkan dan mungkin sampai mencairkan diri sendiri. ha mcm cite love you mr arrogant tu. ihihihi. 

dia memerlukan seni. to deal with people, trust me, its an art. memang kadang-kadang kita kena beralah sedikit untuk satu tempoh masa demi kebahagiaan yang berpanjangan.

dan bercakap sebagai seorang perempuan, pengorbanan yang kita sebagai isteri bila kita dah kahwin nanti memang banyak. pengorbanan masa, tenaga, duit mungkin. penat balik keja mcm mana pun, kalo dulu boleh relaks je beli mknn kat luar, tapi dah ade suami, kena lah jugak at least rajin masak untuk dia. wpun simple, tp air tangan isteri tu pengikat hati suami :) and i do believe in that like seriously. tenaga? yelah, kena blaja dah dari awal2, rajin mengemas rumah, membersih itu ini, sebab u cant expect u dpt lelaki yang akan always bantu u with that thing, sebab ade certain lelaki they think by doing the house chores tu mcm menjatuhkan ego dia. percayalah, ade jenis mcm tu. so, sebelum kawin, make sure pandai urus diri dulu dan mungkin keadaan sekeliling tu sebelum think of taking care of another person in your life. 

as for myself, i do think that im lacking in too many things lagi, thus nak kahwin tu maybe belum lagi lah in a short time. ilmu belum cukup, kesabaran belum tinggi, banyak lagi yang perlu diperbaiki selagi ada masa. but looking forward to it dan insya Allah akan sentiasa perbaiki diri ni. seronok tengok orang dah kawin ni, siap ada baby, but i do believe in His plannings, peer pressure dengan orang lain x bawa kebahagiaan pun kalo kawen sbb orang lain kawen. sampai masa, insya Allah ade lah tu rezeki nak kawen.

sorry kalo menceceh tahape hape. tapi i just feel to simply write this things up. marriage is a beautiful thing. congratulations for those who have successfully passed the ups and downs in a marriage, may it lasts till Jannah. and for those who are planning ahead for a marriage, equipped yourself, not just physically, but mentally and spiritually. and i pray for all of you to own a family that is success in every way that it has to be insya Allah :)


:)

Friday, 15 November 2013

jadi orang yang suka banyak sangat benda pun payah jugak kadang-kadang =/

these past few days, my mind went nowhere except to this matter. on what im going to wear on that day. what color. dress or kurung or maybe kebaya? searching, google-ing, pinterest-ing. do they help? yea a bit, but i get confused even more. duh.

so yesterday, i went out to buy the materials, as i dont think i have much time left. and as expected, i ended up buying things that had never crossed my mind before. i was aiming for chiffon, but as soon as i saw a lot of type of chiffons (not to mention the colors), then i went just "naahhh, not chiffon lah kot".

even the choice of colors changed. and i regret it. haha. well, thats just so me. buying and regretting it later at home.

but at least, this time, after having the materials and the colors, somehow it helps. at least i can narrow down the searchings according to what i own now. too bad, the materials, tho they are nice, but i can just think for few designs that suit the materials well.

phew. am i thinking too much? or maybe im just being too fussy?

*take a chill pill*

"less is more, less is more liyana..."

till then. toodles.



:)

Wednesday, 13 November 2013

dancing in the rain


"Dan janganlah kamu (merasa) lemah, dan jangan bersedih hati, 
sebab kamu paling tinggi derajatnya, jika kamu beriman"
(3 : 139)

ada penanda buku banyak2, semua ada petikan ayat Al-Quran di setiap satunya. dan kami sama-sama membelek, mencari yang mana yang kami suka untuk diambil satu buat koleksi.

kawan belek, jumpa potongan ayat ni, "yana, ayat ni sesuai untuk ko. amiklah yang ni simpan.."

aku senyum. memang dah perasan dah ayat tuh tadi and mcm dah suka jgk, tapi takpe nak belek lain dulu.

another kawan lagi belek, "na, ayat ni sesuai na. simpanlah amik ni. mcm kena sangat dengan kau.."

potongan ayat yang sama.

3 orang yang berbeza, mempunyai rasa yang sama untuk sepotong ayat ini. maka yang itu aku ambil, buat peringatan diri.

mungkin dugaan ku jelas di mata mereka. dan alhamdulillah ada kawan-kawan sekeliling yang prihatin. seberat mata mereka memandang, seberat telinga mereka yang mendengar, percayalah, hati ini lebih jauh berat memikul.

ayat-ayat Allah ni lah yang memujuk hati, memberi ketenangan bila semua rasa membungkam dalam. 

Allah cakap liyana, "kamu paling tinggi derajatnya, JIKA KAMU ORANG YANG BERIMAN"

orang beriman x berputus asa. orang beriman x mengeluh. orang beriman tau ujian Allah itu tanda sayang. 

sesesak mana dada, mungkin melawan keinginan dalam hati, tapi pujuklah hati, tak semua menda yang kita mahu tu sentiasa yang terbaik untuk kita, yang penting usaha, kedepannya Allah pasti aturkan yang terbaik..

peringatan untuk diri sendiri, dan mungkin bagi mereka yang sama ada rasa konflik dalam diri.

semoga Allah redha :)

ukhwah fillah abadan abadaa


"sahabat yang baik adalah..
apabila dipandang wajahnya, membawa mengingati Allah,
mendengarkan kata-katanya menambahkan ilmu, 
terlihat gerak gerinya meninggikan takut kepada Allah,
berkawan dengannya berjuang ke jalan Allah..."

:)

Thursday, 7 November 2013

gratitude

salam :)

alhamdulillah, praise to Allah, hari ni berakhir sudah satu gundah gulana yang mencengkam jiwa selama ni dekat clinic. the one and only prostho case yang belum settle, hari ni dah habis dah treatment, whats left is just the controls. semoga dipermudahkanNya *joy*

living in a surrounding where everything requires money, and bila suddenly u have a patient yang treat u like a family tu sangatlah beruntung. tadi i sat down and had a talk with the wife of my patient, thanking them for being so cooperative and nice along the treatment was done. tak pernah mengharapkan duit mcm some other patients and very caring. bagi semangat selalu. and this words yang keluar tadi dari mulut dia, buat i somehow sedar yang im now holding a great responsibility to serve the public.

"makasih doc, makasih kerana merawat dan mengobati. bapak udah senang, nyaman dengan kondisi sekarang.."

thanks aunty, thats what that ive always been praying everyday, for Allah granting me the skills so that ill be a dentist yang merawat dan mengobati, bukanlah menyakiti my patients :') amin..

dont forget to read al kahfi !